Minister Lajčák: Ďalšie konzultácie s politickými stranami k predsedníctvu SR v Rade EÚ

0
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: sita)

Takéto stretnutia sa konajú pravidelne s cieľom informovať aktuálnom stave procesu príprav predsedníctva.

Na v poradí už štvrtej schôdzke informoval minister M. Lajčák partnerov o napredovaní príprav v oblasti tvorby rozpočtu, verejných obstarávaní, kultúrno-spoločenskej prezentácie a formulovania priorít.

„Prípravy naďalej napredujú podľa harmonogramu a dostávame sa do finálnej fázy,“ konštatoval minister M. Lajčák s tým, že do začiatku predsedníctva ostáva necelých 10 mesiacov. „Pre nás je veľmi dôležité pravidelne sa stretávať so zástupcami politických strán, keďže chceme, aby slovenské predsedníctvo v Rade EÚ bolo naozaj nadstraníckym a celospoločenským vlastníctvom. Takéto konzultácie sú príležitosťou poskytnúť politickým stranám aktuálny prehľad o všetkom, čo Ministerstvo ako koordinátor príprav podniká,“ zdôraznil minister M. Lajčák.

So zástupcami siedmich strán, ktoré v parlamente v súčasnosti sú, alebo majú šancu sa doň dostať, diskutoval tento raz podrobnejšie o finalizovaní spoločného programu predsedníckeho Tria, ktoré tvorí Holandsko, Slovensko a Malta. Informoval aj o procese a časovom rámci schvaľovania národných priorít Slovenska.

Ďalšou témou diskusie bola kultúrno-spoločenská prezentácia, keďže počas predsedníctva sa uskutoční na Slovensku aj v zahraničí celý rad podujatí zameraných na propagáciu Slovenska. Pozornosť bola venovaná aj aktuálnemu stavu logisticko-technického zabezpečenia predsedníctva. Účastníci stretnutia prebrali tiež možnosť otvorenia témy príprav predsedníctva formou informačného bodu na niektorom z rokovaní pléna Národnej rady, čo minister M. Lajčák privítal.

- Reklama -