Sedlák (TIP): Ocenenie UNESCO do Prešovského kraja

0
TIP (Autor: TIP)

No bol by som zlým diskutujúcim, ak by som pozorne nenačúval ľuďom, nepočúval, čo ich v regióne, kde žijú, trápi. Jednoznačne na prvom mieste je to nezamestnanosť. Tento neblahý fenomén nedáva spokojne spávať väčšine obyvateľov Prešovského kraja. Darmo, súčasná vláda sa vychvaľuje, ako znížila nezamestnanosť, no nie je to len jej zásluha. K poklesu zamestnanosti prispeli veľkou mierou ľudia, ktorí odišli zo Slovenska za lepšie platenou prácou do iných krajín Európskej únie. Samozrejme, po nástupe druhej Ficovej vlády nastalo obdobie rastu, a to podporilo zamestnanosť. Týmto rastom ekonomika začala dobiehať straty, ktoré utrpela v predchádzajúcich krízových rokoch, to nie je ale zásluha tejto vlády. Je nutné zmobilizovať sily a začať robiť, hoci len malé kroky, ktoré by viedli k poklesu nezamestnanosti našou spoločnou činnosťou. Nie je dobré iba vyčkávať na veľkých hráčov, či sa na Slovensku rozhodnú investovať. Ako príklad úspešnej spolupráce miestnej samosprávy s Občianskym združením Svatobor, ma zaujal Projekt rómskych záhradníkov, realizujúci sa v Rudlove a neďaleko Hanušoviec nad Topľou. Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) udelila 8. septembra 2015 Občianskemu združeniu Svatobor prestížnu medzinárodnú Konfuciovu cenu za gramotnosť. V tento deň si svet pripomenul Medzinárodný deň gramotnosti.

Ste gramotní? Mnohí z vás sa usmiali, samozrejme. Vieme čítať, písať, počítať, narábať s počítačom. Stačí to? Nie. Možno vás prekvapí širšia definícia gramotnosti, ktorá za gramotného považuje toho, kto má praktické manuálne zručnosti na prácu s pôdou.

A práve prácu rómskych záhradníkov z Rudlova a Hanušoviec nad Topľou ocenilo UNESCO. Pretvoriť Rómov na šikovných farmárov sa podarilo občianskemu združeniu. Dokázalo si ich získať pre farmárčenie. Na svoje tohtoročné výsledky sú Rómovia hrdí. Pýšia sa bohatou úrodou i nevšedným medzinárodným uznaním. Občianske združenie pracuje s Rómami už niekoľko rokov. Účasť Rómov pri prácach na farme je súčasťou vzdelávacích projektov. Vypestovanú časť úrody si Rómovia odnášajú domov a zvyšok ponúka združenie na miestny trh. Činnosť združenia je zameraná na výsev a výsadbu liečivých rastlín, zeleniny a pestovanie ovocných stromčekov. Aj tento úspešný projekt dokazuje, že Rómovia, ak sa stotožnia s projektom, vyhovujúcim ich mentalite, dokážu pekné veci a dosahujú výborné výsledky.

Mnohí z nich si zakladajú aj vlastné záhradky a baví ich to. Rómovia si uvedomili, že získanie záhradníckych zručností má svoju hodnotu.

Činnosť a dosiahnuté úspechy tohto združenia by mali motivovať ľudí zodpovedných za zapojenie sociálne slabých ľudí a dlhodobo nezamestnaných do pracovného procesu. Aj na tomto príklade je vidieť, že ak sa spoja ľudia v obci, ktorým naozaj záleží akým spôsobom sa bude ich obec ďalej rozvíjať, dokážu veľké veci. Dúfam, že tento úspešný projekt presvedčí a bude motivovať ďalších ľudí ochotných rozmýšľať a realizovať svoje predstavy v boji proti nezamestnanosti vo svojej obci a v jej okolí.

- Reklama -