Ministerstvo obrany: Medzinárodné cvičenie Slovenský štít sa blíži do finále

0
Ilustračné foto (Autor: SITA)

„O profesionalite našich vojakov svedčí aj fakt, že napriek veľkému rozsahu presunov za plnej prevádzky na komunikáciách prebehlo všetko v najlepšom poriadku. Robíme všetko preto, aby vojaci cvičili čo najviac, pretože iba tak budú dostatočne pripravení reagovať na krízové a mimoriadne situácie,“ povedal minister obrany Martin Glváč na margo práve prebiehajúceho cvičenia ozbrojených síl SR.

Zatiaľ čo sa doteraz pozornosť sústreďovala na presuny ozbrojených síl prakticky po celom území Slovenskej republiky a vykonávanie taktických cvičení na mapách na rôzne námety, od budúceho týždňa sa cvičenie Slovenský štít bude koncentrovať na precvičenie vedenia bojovej činnosti vo výcvikovom priestore Lešť.

„Som rád, že Ozbrojené sily Slovenskej republiky majú možnosť zorganizovať takéto veľké medzinárodné cvičenie. Vojaci sa poctivo pripravujú na jeho vyvrcholenie a vo štvrtok na Lešti uvidíme výsledok ich niekoľkomesačnej usilovnej práce,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

V rámci cvičenia Slovenský štít 2015 sa priamo vo výcvikovom priestore Lešť zúčastní približne 1600 vojakov zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska a Spojených štátov amerických. Spoločne budú cvičiť pôsobenie v mnohonárodnom účelovom zoskupení. Okrem toho si vojaci rovnako ako v predchádzajúcich fázach precvičia asistenciu orgánom štátnej správy, posilňovanie obranyschopnosti štátu, ako aj ochranu a obranu objektov osobitnej dôležitosti a kľúčovej infraštruktúry.

„S doterajším priebehom cvičenia môžem byť spokojný, lebo sa nám darí dodržiavať veľmi náročný a komplexný program cvičenia s rôznorodými úlohami, ako je vykonávanie presunov, plánovanie ochrany a obrany kľúčovej infraštruktúry a objektov s osobitnou dôležitosťou, ženijné budovanie operačných priestorov a plánovanie rôznorodých operačných úloh. Teraz sa sústredíme na zladenie taktickej bojovej činnosti s vysokou intenzitou v rámci mnohonárodného úlohového zoskupenia,“ zhodnotil doterajší priebeh cvičenia 2. zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Pavel Macko. Medzinárodné cvičenie Slovenský štít 2015 potrvá do 2. októbra.

- Reklama -