Danko (SNS): Nestráženie Gabčíkova je bezpečnostným rizikom

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

Povedal to predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko na tlačovej besede v piatok 18. septembra. Stav bezpečnosti, v akom sa Gabčíkovo nachádza, je šokujúci a hraničí so zhrozením. Na hrádzi vodného diela niet jedného policajta či pracovníka bezpečnostnej služby. Pritom na bezpečnosť tohto strategického objektu podľa predsedu SNS dohliadať treba. ,,Gabčíkovo sme nechali napospas v tesnej blízkosti ľudí, o ktorých nevieme, či sa medzi nich neinfiltroval terorista,” povedal Andrej Danko. ,,Na chýbajúce bezpečnostné opatrenia sme upozorňovali už v minulosti. Nezmenilo sa nič,” dodal predseda SNS s tým, že posilneniu bezpečnostných zložiek nedošlo.

,,Práca ministerstva vnútra v tomto ohľade je chaotická. Ešte v lete, keď sa podpisovalo slovensko-rakúske memorandum, podľa ktorého majú byť v Gabčíkove dočasne umiestňovaní žiadatelia o azyl v Rakúsku, bolo povedané, že v obci sa posilnia policajné hliadky. Sám som bol včera na hrádzi pri Gabčíkove, nestretol som jediného človeka, mohol som si robiť, čo som chcel, mohol som fotiť, čo som chcel,” povedal Andrej Danko. Dodal, že práve pre možné ohrozenie tohto strategického objektu tam jednoducho hliadky musia byť.

,,Žiadame od ministerstva vnútra systematickosť pri riešení nielen ochrany Gabčíkova, ale situácie ohľadom utečeneckej krízy vôbec. V prvom rade sme rozhorčení a považujeme za škandalózne, že vláda ignorovala výsledky referenda v Gabčíkove, v ktorom sa obyvatelia vyjadrili proti zriadeniu tábora pre dočasných rakúskych azylantov,” zopakoval predseda SNS. Dodal, že takisto škandalózne je to, že verejnosti nie je dostupný obsah slovensko-rakúskeho memoranda. ,,Opakujem, že memorandum je v rozpore s ľudskými právami a narúša suverenitu Slovenskej republiky. Nevieme, aké následky memorandum bude mať,” zdôraznil. Údajne podľa neho počúvame, že rakúski azylanti budú v Gabčíkove dočasne. Azylový proces však trvá niekoľko rokov, takže nevedno, ako budú naše územie opúšťať a zrejme je v tom absolútny chaos.

,,Štát sa musí zaoberať otázkami, kedy budú predložené legislatívne opatrenia na udržanie a zlepšenie azylových procesov a kedy sa predložia komplexné bezpečnostné opatrenia, ktoré budú riešiť situácie v prípade väčších prísunov utečencov,” zdôraznil Andrej Danko. Žiada tiež od kompetentných informáciu, keby budú vyššie tresty pre prevádzačov ľudí, alebo, kedy budú predložené ďalšie opatrenia, ktoré by umožnili napr. trestne stíhať ľudí prekračujúcich slovenské hranice bez potrebného dokladu a povolenia. ,,Ak budú trestne stíhaní ľudia, ktorí bez povolenia prekročia naše hranice, ako je to v Maďarsku, bude to reálny nástroj na ich vrátenie,” uzavrel predseda SNS.

- Reklama -