NR SR: Poslanci pripomenuli vláde viazanosť k odmietnutiu povinných kvót

0
Utečenci pri stretoch s políciou (Autor: SITA)

V júnovom vyhlásení, na ktoré sa dnešné uznesenie odvoláva, parlament odmietol povinné kvóty na prerozdelenie migrantov. Vyjadril aj hlboké znepokojenie a ľútosť nad tragickou situáciou utečencov, ktorí prichádzajú do EÚ. Poslanci odsúdili zneužívanie témy migrácie na rozdúchavanie násilia, rasizmu a xenofóbie. Zdôraznili tiež potrebu solidarity pri riešení migračných tlakov aj potrebu zodpovednosti za prijímanie opatrení na ochranu vonkajších hraníc EÚ.

Parlament zároveň v júni deklaroval pripravenosť SR pomáhať pri riešení tejto humanitárnej krízy s tým, že trvá na dobrovoľnosti príspevkov členských štátov v presídľovacích a premiestňovacích programoch v rámci možností a kapacít členských štátov. Parlament tiež okrem iného v uznesení odmietol “akékoľvek spochybnenia základného piliera schengenského systému, ktorým je princíp voľného pohybu osôb”.

NR SR ďalej vyzvala na komplexné, systémové a udržateľné riešenie vzniknutej situácie v oblasti Stredozemného mora s dôrazom na elimináciu príčin migračných tokov v spolupráci s krajinami pôvodu a tranzitu vrátane odstraňovania chudoby, boja proti prevádzačstvu či obchodovaniu s ľuďmi.

Dnešné uznesenie chcel rozšíriť predseda Zahraničného výboru NR SR František Šebej (Most-Híd). Doplniť chcel vetu, podľa ktorej “NR SR vyzýva vládu a zainteresované inštitúcie, aby objektívne informovali verejnosť o tom, ako je SR pripravená po kapacitnej, legislatívnej a bezpečnostnej stránke, aby tak zabránila šíreniu strachu a dezinformácií medzi obyvateľstvom, ktoré predstavujú živnú pôdu pre silnejúce prejavy neznášanlivosti, xenofóbie a extrémizmu”. Tvrdil totiž, že ak niečo vážne ohrozuje bezpečnosť v tejto chvíli, nie sú to vlny migrantov, ale emócie, ktoré môžu narušiť ducha spoločnosti. “Strach a nenávisť dokážu rozložiť akúkoľvek komunitu, štát či národ a šíria sa ako metastázy,” varoval opozičný poslanec.

Jeho návrh však neprešiel. V pléne získal len 46 hlasov.

- Reklama -