Predseda vlády SR Robert Fico vystúpil na teologickej konferencii v Trnave

0
Predseda vlády SR Robert Fico (Autor: sita)

Nezmazateľne sa takisto, ako povedal, zapísala aj do dejín Slovákov. Poukázal na mnohé výrazné a mienkotvorné osobnosti z radov evanjelickej cirkvi na Slovensku, medzi nimi upozornil na národovca a vzdelanca Ľudovíta Štúra, ktorému je venovaný rok 2015 pri príležitosti 200. výročia narodenia. “Reformácia, ktorej 500. výročie si pripomenieme onedlho, je inšpiráciou aj pre dnešnú politiku,” konštatoval Fico.

Vo svojom vystúpení premiér spomenul aj aktuálnu spoluprácu s cirkvami a náboženskými spoločnosťami. “Je zodpovedajúca, i keď si v týchto neľahkých časoch Slovenska i Európskej únie zaslúži vyššiu kvalitu,” uviedol Fico. Dodal, že je potreba ekumenickej spolupráce na princípoch “toho, čo nás spája a nie, čo nás rozdeľuje”.

V súvislosti s migračnou vlnou povedal, že cirkvi, vrátane ECAV, hneď v začiatku zareagovali a ponúkli svoje kapacity pre tých, ktorí prídu na Slovensko a budú sa chcieť integrovať. Avizovali zároveň pripravenosť pomôcť cez charitatívne organizácie. “Hneď, ako sa dorieši otázka povinných kvót, kde stále zastávame rovnaké odmietavé stanovisko, začneme intenzívne komunikovať s cirkvami o ich príspevku k tejto ťažkej téme,” povedal Fico.

Trojdňová teologická konferencia Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku sa venuje téme Reformácia a politika – Cirkev a štát v starostlivosti o rôzne cieľové skupiny.

- Reklama -