Danko (SNS): Gabčíkovo je hrubou ignoráciou vôle občanov

0
Andrej Danko, Predseda SNS (Autor: SITA)

Verejnosť sa tiež nedozvedela, či existujú dodatky k zmluve medzi ministerstvom vnútra a Slovenskou technickou univerzitou, o využívaní jej objektu ministerstvom pre medzinárodné účely.

Podľa SNS – ako to zdôraznila už niekoľkokrát – že predmetné memorandum je protiprávny experiment na migrantoch a aj voči suverénnemu štátu. Je v rozpore s ľudskými právami a narúša suverenitu SR. Proces udeľovania azylu je správne konanie, v ktorom žiadateľ podlieha jurisdikcii určitého štátu. Nikdy však neboli žiadatelia o azyl umiestňovaní mimo územia štátu, v ktorom toto správne konanie prebieha.

Pre SNS je škandalózne aj hrubé ignorovanie výsledkov miestneho referenda v Gabčíkove predstaviteľmi štátu a vlády. Obyvatelia Gabčíkova sa vyjadrili proti zriadeniu dočasného tábora pre azylantov z Rakúska, ale dočkali sa len vyjadrenia nepochopenia a nezáujmu.

Podobne, ako obyvatelia Malaciek v pohraničnom území na juhozápade Slovenska, ktorí sa až po hlasnom vyjadrení svojho znepokojenia dočkali vysvetlenie ohľadom ,,preventívnej prípravy štátnych zložiek pre prípad vzniku kritickej situácie”.

Každý štát EÚ zodpovedný za ochranu svojich hraníc a za žiadateľov o azyl. Slovensko preto nemôže brať zodpovednosť za tých, ktorí žiadajú o povolenie žiť v inej krajine.

SNS odmieta takýto hazard s dôverou občanov a odmieta z vyššie uvedených dôvodov dočasný tábor pre rakúskych azylantov. Vyzýva vládu, aby dôkladne informovala o bezpečnostných opatreniach proti prípadným problémom a incidentom. Zdôrazňuje tiež, že podporí všetky civilizované a kultivované protesty, ktoré sú v súlade so zákonom, voči povinnému umiestňovaniu migrantov, ako aj žiadateľov o azyl v iných krajinách, na našom území.

- Reklama -