Faktor (KDH): Štátu vadí u detí obezita a fajčenie, pitie už nie?

0
Marian Faktor (Autor: KDH)

Dnešný neutešený zdravotný stav Slovákov súvisí aj s tým, že naše zdravotníctvo nedokázalo čeliť nárastu počtu chronických ochorení ani ovládnuť ich príčiny. Aj preto ma potešila nevídaná predvolebná aktivita ministerstiev. Ministerstvo zdravotníctva v týchto dňoch necháva v parlamente schváliť prísnejšie pravidlá pre reklamu na tabakové výrobky (síce len prevzaté z EÚ – známe obrázky na škatuľkách). Ministerstvo školstva sa však heclo a pripravilo bojovne znejúci Akčný plán boja proti obezite.

Potom som sa však dozvedel, že podpora športu u detí nedostane žiadne peniaze. Pýtate sa ako je to možné? Pôvodný absurdný nápad, zobrať na tento účel z peňazí určených na zdravotnú starostlivosť 11 miliónov eur, našťastie úradníci opustili. Nájsť alternatívu sa im však už nechcelo a tak ide bezzubá stratégia ďalej. Škoda, najmä ak si vezmeme, že na výstavbu pred voľbami pompézne otváraných futbalových štadiónov sa bez väčších problémov našlo 45 miliónov eur. 

Očakávam preto, že poslanci SMER-u aspoň podporia návrh, ktorý nebude stáť rozpočet ani euro. Tým návrhom je zvýšenie ochrany detí a mládeže pred reklamou na alkohol, ktorý sme pripravili spolu s predsedom poslaneckého klubu KDH Palom Abrhanom a podpredsedom KDH Milošom Moravčíkom. Páni poslanci, túto zmenu máte v parlamente a nebude stáť štátny rozpočet nič.

Alkohol je rovnako veľký problém ako obezita, či konzumácia tabaku. Medzi 11- až 15-ročnými trpí obezitou každé siedme dieťa.  Ale už každé druhé 10-ročné dieťa má skúsenosť s alkoholom. Približne každý tretí 15-ročný má skúsenosť s opitosťou a každý druhý mladý človek v tom veku si myslí, že je to ok. Že by to bol aj výsledok reklamných kampaní, ktoré nás v rámci KDH viedli k riešeniu tohto problému?

Zo závislosti na alkohole sa dnes lieči približne štvrť milióna ľudí. Základy vzťahu k alkoholu sa podobne, ako v mnohých ďalších oblastiach, vytvárajú v detstve a v čase dospievania. Ak nechceme, aby sa dnešné nelichotivé štatistiky vyjadrené v zdravých rokoch dožitia ešte zhoršovali, je na čase začať sa venovať aj tejto oblasti.

Ak však poslanci opäť uprednostnia politikárčenie (zamietnu náš, teda opozičný návrh), alebo  ministerstvo školstva nakúpi opäť takéto sovičky za 19 mil. eur namiesto podpory športu, zvráti zlý vývoj zdravotného stavu na Slovensku asi už len Brusel. A to tiež len v prípade, že mu podobne, ako pri tabaku, pretečú nervy aj  aj v prípade alkoholu. Ale musia zdravotnú politiku Slovenska naozaj rozumne nastaviť až euroúradnici?

- Reklama -