OĽaNO: Vláda sa na ostatnom zasadnutí zaoberala len rozdávaním dotácií. Na ľudí kašle!

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (0ĽaNO) spolu s europoslancom Miroslavom Mikolášikom, poslancom Národnej rady SR Alojzom Hlinom a poslancom VUC Igorom Janckulík (všetci sú pôvodom z Oravy), dnes vyzvala vládu Slovenskej republiky, aby urýchlene riešila kritickú dopravnú situáciu, ktorá nastala na Orave! Včera popoludní bol totiž na základe vyhodnotenia technického stavu expertom, uzavretý most na štátnej ceste I/59 medzi obcami Nižná a Podbiel. „Je nepredstaviteľné,  aby nečinnosťou a neschopnosťou kompetentných došlo k paralyzovaniu celého regiónu Oravy. Kompetentní vedeli o problémoch s mostom,  ale neriešili ich. Prioritou Ministerstva dopravy je výstavba bratislavského obchvatu v cene, za ktorú by v slušnej krajine postavili metro a zbytočná výmena zvodidiel. Dlhodobo sa ignoruje zlý stav ciest v určitých regiónoch,  čo sa naplno prejavilo teraz na Orave,“ píše sa vo výzve. Ako upozorňujú poslanci, už i doteraz zlá dopravná situácia na Orave sa uzavretím mosta, ktorý je súčasťou jedinej komunikácie v danom regióne, vyhrotila. Je to o to horšie, že Slovenskom sa v súčasnosti presúvajú vojenské vozidlá, ktoré sa zúčastňujú cvičenia vo vojenskom výcvikovom stredisku Lešť.

Podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (OĽaNO) už niekoľko rokov upozorňuje na neutešený stav infraštruktúry na Orave. „Dediny a ich obyvatelia, ktoré ležia pri hlavnom ťahu na Poľsko trpia enormným nárastom dopravy a tranzitu cez Oravu. Hluk, smrad, otrasy v domoch, množstvá áut, kamiónov, keď neviete prejsť ani na druhú stranu cesty, už vyprovokovali starostov k petícii, ktorú odniesli na ministerstvo dopravy. Nič… Ja osobne som v tejto veci viac krát oslovila ministra dopravy Jána Počiatka, dávala som interpelácie, pýtala som sa. Nič… Cesta R3 zrejme nezapadala do plánov tejto vlády, nebola ochotná pokračovať v prípravách výstavby, neustále hľadala výhovorky,“ vraví rozhorčene Erika Jurinová.

Poslanci vo výzve upozorňujú na to, že situácia na Orave je skutočne kritická a vyžaduje si urýchlené riešenie.  Vyzývajú preto vládu, aby túto mimoriadnu situáciu riešila, s tým, že naša armáda by mala teraz nacvičovať najmä to, ako rýchlo dokáže postaviť pontónový most.

„Jeden pán mi raz napísal: „Kto neseje, nebude žať“, čím chcel poukázať na to, že ak sa zbrzdí príprava úsekov alebo zastaví výberové konanie, ťažko sa vrátime k ďalšej práci. Mal pravdu,“ pridáva osobnú skúsenosť podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová a dodáva: „Na ničom sa nepokračuje, najpripravenejší úsek mohol byť vo výstavbe, azda už i dokončený a tým sa mohlo predísť tragickému stavu, ku ktorému sme prišli nečinnosťou ministerstva. Jediný most spájajúci dediny Podbiel a Nižnú na Orave je uzavretý, pretože nevydržal nápor, na ktorý som veľa krát upozorňovala“.

Včera (9.9.) zasadala vláda, pričom je iróniou, že na svojom 175. rokovaní neriešila žiadnu legislatívu a ani iné návrhy na zlepšenie života obyvateľov Slovenskej republiky. Zaoberala sa najmä dotáciami. „Nuž čo, prišiel čas rozdávania, voľby sa blížia. Legislatíva už nie je dôležitá, teraz sú na rade peniaze, ktorými sa opäť raz vláda zahrá na záchrancu Slovenska. Vyčaruje úsmev na tvári, ale len tým, ktorým sa podľa „ich“ pravidiel ujde. Chcem vedieť, či na našu výzvu, výzvu poslancov vláda vôbec zareaguje  a pomôže starostom,  no najmä obyvateľom tejto oblasti. Ako vo výzve píšeme, obyvatelia sa potešia i nácviku výstavby a zapožičaniu pontónového mosta našou armádou, čo je tiež druh výcviku a čo veľmi rýchlo vyrieši terajší kolaps,“ uzatvára s trpkosťou v hlase Erika Jurinová.

- Reklama -