SNS: Splavom pod Strečnom si národniari uctili aj minulosť

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Podujatie prišliel podporiť aj krajský predseda SNS Žilina Rudolf Urbanovič, krajský podpredseda SNS Michal Lavrík, okresný predseda SNS z Kysuckého Nového Mesta Milan Králik, člen KR SNS Trenčín a predseda MO SNS Považská Bystrica Miroslav Magdech a predseda MO SNS Kycucké Nové Mesto Ľudovít Fuják.

Z historického hľadiska túto úžinu využívali pltníci už v stredoveku. Slúžila pri zvážaní dreva do Dunaja a ďalej do Čierneho mora. Vzniklo tu mnoho legiend ako napríklad o bralách Margity a Besnej. Účastnici splavu si mohli vychutnať plavbu panenskou prírodou Malej Fatry a dvoch hradov, Starhrad a hradu Strečno.Po splave sa v obci Mojš pri Žiline konal kultúrny program. Sálou zneli slovenské národné piesne, ktoré si všetci prítomní vychutnávali pri výbornou guláši.

Pietna spomienka na SNP

Národniari zo Žiliny sa v posledných dňoch naozaj činili a popri organizácii splavu nezabudli ani na SNP. Okresná organizácia SNS v Žiline si uctila pamiatku obetí Slovenského národného povstania pri pamätníku francúzskych partizánov v Strečne. Tejto pietnej akcie sa pravidelne zúčastňujú predstavitelia francúzskeho, ruského, ukrajinského a bieloruského veľvyslanectva a zástupcovia štátnych i samosprávnych inštitúcií. Na tejto pietnej akcii si pripomíname bitku o Strečniansku úžinu, ktorá začala 31. septembra 1944 a trvala 5 dní. Mala životne dôležitý význam pre udržanie postavenia v jeho prvých dňoch.

- Reklama -