Ministerstvo zahraničných vecí: Situácia okolo migrácie si zaslúži mimoriadnu Európsku radu

0
Protest proti islamizácii Európy a imperializmu USA v Bratislave (Autor: Peter Števkov)

„Potrebujeme otvorenú a komplexnú diskusiu bez tlaku, hrozieb a deliacich čiar medzi členskými štátmi,“ podčiarkol I. Korčok. Najbližší summit lídrov EÚ by mal podľa neho vyslať jasný signál o tom, že absorpčná kapacita Európy má limity. 

Slovensko víta viaceré elementy tzv. migračného balíka Európskej komisie, pretože riešia slabé miesta migračnej politiky únie a smerujú ku komplexnému celoeurópskemu riešeniu. Patria k nim zoznam bezpečných krajín pôvodu, účinná návratová politika či ochrana vonkajších hraníc, ktoré sa podľa I. Korčoka stali „úplne priepustné“. 

Aktuálne rozhodnutie Nemecka uzavrieť vnútornú hranicu s Rakúskom „demonštruje, kam sme sa dostali,“ dodal štátny tajomník rezortu diplomacie. „Boli sme uistení, že ide o krajné a časovo limitované riešenie. Je dôležité, aby sa situácia upokojila a jedna z hlavných vymožeností únie sa vrátila do normálu,“ uzavrel. 

Návrhy EK na riešenie aktuálnej migračnej krízy v popoludňajších hodinách detailne prerokujú ministri vnútra EÚ. Slovensko na rokovaní zastupuje minister Róbert Kaliňák.

- Reklama -