Minister školstva Juraj Draxler varuje pred extrémizmom

0
Juraj Draxler, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR (Autor: SITA)

“Náročným diskusiám na túto tému sa nie je možné vyhnúť, dôrazne však upozorňujem, že školstvo musí vo svojej podstate zostať apolitické. Ministerstvo bude zvlášť pozorne sledovať prejavy politického extrémizmu a v prípade potreby v spolupráci s príslušnými orgánmi zasiahne,” povedal šéf rezortu.

Ako uviedol, obracajú sa naňho stavovské organizácie či jednotliví pedagógovia so žiadosťou o usmernenie, ako sa postaviť k rozhovorom medzi pedagógmi či k žiackym otázkam. Zdôraznil, že diskusie nesmú prerásť do výrokov proti ľudskej dôstojnosti či propagácie hnutí, ktorých cieľom je potláčanie demokratického zriadenia. “Pedagógovia sa v škole musia riadiť pedagogicko-oranizačnými pokynmi ministerstva. Aj mimo školy reprezentujú učiteľský stav a mali by si toho byť vedomí – to sa týka aj výrokov na sociálnych sieťach,” dodáva Draxler.

Pred prejavmi extrémizmu pred časom varovala aj hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová. Podľa nej Štátna školská inšpekcia eviduje nárast radikálnych názorov prezentovaných v školskom prostredí. Podotkla, že inšpekcia rozbieha projekt na mapovanie zdrojov extrémizmu v školách. Zároveň vyzvala pedagógov na ostražitosť pri akceptovaní ponúk od osôb z mimoškolského prostredia na prednášky s historickou či politickou tematikou.

- Reklama -