Fico (SMER-SD): Povinné kvóty naďalej odmietame, EÚ nás nemôže trestať za odlišný názor

0
Predseda vlády SR Robert Fico (Autor: sita)

Ani včerajšie rokovanie ministrov vnútra v Bruseli nedospelo k politickým záverom a neprinieslo posun v otázke prerozdeľovania migrantov. Predseda vlády SR Robert Fico oznámil, že Slovensko žiada o zvolanie mimoriadneho summitu Európskej rady, ktorý by sa prerozdeľovaním migrantov zaoberal. Taká závažná a citlivá vec, ako je diktát krajine, koľko ľudí musí prijať bez toho, aby mala možnosť si týchto ľudí vyberať, musí byť podľa premiéra prerokovávaná na najvyššej úrovni. „Na tento summit pôjdem s jasným mandátom – v žiadnom prípade nesúhlasiť s povinnými kvótami, aj keby sme mali zostať sami v tejto pozícii“ zdôraznil. „Ak ide o Grécko a banky, vieme sa zísť okamžite, ak však ide o najväčšiu humanitárnu krízu od konca druhej svetovej vojny, nikto summit nechce zvolať,“ poznamenal premiér. Na summite Európskej rady totiž platí, že rozhodnutie musí byť prijaté jednomyseľne. A je zjavné, že nielen krajiny V4, ale aj Rumunsko a Lotyšsko povinné kvóty neodsúhlasia.

V súvislosti s odmietavým postojom niektorých krajín voči povinným kvótam sa začínajú objavovať  vyhlásenia, podľa ktorých by tieto krajiny mohli prísť o finančné prostriedky z eurofondov. „Ešte nikdy sa v rámci Európskej únie nestalo, že by bol nikto trestaný za vlastný názor,“ vyhlásil premiér Robert Fico. „My máme právo pomenovávať veci a mať iný názor na riešenie krízy s migrantmi,“ zdôraznil. Eurofondy podľa jeho slov nemajú s migráciou nič spoločné, tvoria podstatu Európskej únie a sú určené na znižovanie regionálnych rozdielov. „Podobné vyhlásenia považujem za mimoriadne nebezpečné,“ podčiarkol Robert Fico. Ak by totiž voči členským štátom, ktoré majú iný názor, bolo prijaté takéto prísne opatrenie, môže to viesť k hlbokej kríze v EÚ.

Premiér Robert Fico aj minister vnútra SR Robert Kaliňák na dnešnej tlačovej konferencii ocenili kroky, ktoré sa začínajú diať v súvislosti s riešením migračnej krízy. Ide o dôslednejšiu ochranu vonkajších hraníc Schengenského priestoru , o stabilizáciu situácie v krajinách, z ktorých migranti do Európy prichádzajú a predovšetkým o zriaďovanie tzv. hot spotov. Teda miest, v ktorých budú migranti sústredení a zaregistrovaní, aby mohlo dôjsť k oddeleniu ekonomických migrantov od utečencov, ktorí skutočne potrebujú pomoc a ochranu. Stanovisko vlády je jasné – 90 percent utečencov sú ekonomickí migranti, ktorí nechcú zostať na Slovensku či v inej krajine, ktorú mu na základe povinných kvót pridelia. Sú to ľudia, ktorí smerujú prioritne do Nemecka, pretože tam majú príbuzných aj podmienky na to, aby mohli žiť svojím spôsobom života.

Premiér a minister vnútra informovali, že pri ochrane slovenských hraníc bude polícia postupovať veľmi dôsledne.  Boli prijaté opatrenia na zvýšenie bezpečnosti na hraničných prechodoch a každý migrant, ktorý naše hranice nelegálne prekročí, bude zadržaný. „Jednoducho budeme postupovať striktne podľa právnych predpisov a dokumentov, ktoré v tomto okamihu platia na území SR,“ povedal Robert Fico.

- Reklama -