Minister obrany Glváč: Konvoj je súčasťou nášho cvičenia Slovak Shield

0
Vojenský konvoj (Autor: SITA)

„Tento konvoj je súčasťou nášho cvičenia Slovak Shield a sme radi, že americká strana do neho prispieva. Teraz cvičíme takýto presun po cestách, nie je však vylúčené, že v budúcnosti budeme robiť takýto výcvik po železnici, alebo letecké presuny. Sme členskou krajinou NATO a musíme takéto presuny cvičiť,“ povedal šéf rezortu obrany. Zároveň zdôraznil, že ide o jedinečnú spôsobilosť, ako si preskúšať spôsobilosti.

Americký veľvyslanec Rudolf V. Perina dnes po príjazde amerického konvoja ocenil vynikajúce vzťahy so Slovenskom na viacerých úrovniach. „Sme priatelia, partneri a spojenci,“ zdôraznil. Cvičenia ako tieto podľa jeho slov ukazujú, že sme spojenci v rámci kolektívnej obrany a NATO. „Možno to niektorí vidia inak, ale som si istý, že väčšina Slovákov amerických vojakov víta,“ povedal.

Náčelník Generálneho štábu OS SR genpor. Maxim ocenil predovšetkým plynulý prechod vojakov cez štátnu hranicu.„Prišli na čas, dodržiavali stanovenú vzdialenosť a naozaj to svedčí o tom, že táto jednotka je skutočne na takéto presuny dobre pripravená,“ povedal. Zároveň pripomenul, že aj slovenskí voajci spravili maximum pre vytvorenie dobrých podmienok pre vojakov na Slovensku.

Presun amerických vojakov cez územie Slovenska je súčasťou najväčšieho  medzinárodného cvičenia v novodobej histórii slovenských ozbrojených síl Slovak Shield, ktoré potrvá až do 2. októbra 2015. Približne do 640 amerických vojakov a 150 kusov techniky sa v rámci tzv. Dragoon Crossing presúva na aliančné cvičenie Brave Warrior 2015 v Maďarsku. Konvoj vyštartoval z americkej základne v nemeckom Vilsecku. Na našich cestách tak budú môcť občania až do 17. septembra okrem slovenskej techniky stretnúť aj vozidlá Stryker, alebo Humvee a ďalšie americké nákladné vozidlá.

- Reklama -