Danko (SNS): Pripomeňme si národný cirkevný sviatok Slovákov

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

Dejiny slovenského národa sú veľmi úzko späté s dejinami kresťanstva, najmä dejinami katolíckej a evanjelickej cirkvi – a treba povedať, že aj dnešný európsky ateizmus je možný len vďaka jeho tolerantnosti a otvorenosti. Ak chceme aj naďalej zachovať otvorenosť našej spoločnosti, ak chceme zachovať naše ťažko vybojované ľudské práva a slobody, nesmieme sa k našej historickej kresťanskej tradícii otáčať chrbtom. Tí, čo nám pred rokmi tvrdili, že boj za slovenskú samostatnosť je spiatočníctvo, nacionalizmus, protičeská hystéria; tí, čo neskôr nevedeli prísť na meno nášmu Slovensku, našej Slovenskej republike a predstavovali ju len ako „túto krajinu“; tí, čo nás presviedčali, že treba odstrániť diktátorské režimy v Iraku, Líbyi, v Sýrii v mene boja za ľudské práva a vyvolali dnešný chaos s doteraz nepredvídateľnými následkami, nás dnes opäť presviedčajú, že sa nemáme čoho báť, že máme otvoriť nielen naše srdcia, ale aj naše dvere dokorán a prijať každého, kto si zmyslí ku nám prísť, alebo koho nám odniekadiaľ pridelia. Môžeme im veriť? Máme im veriť? Veď o sebe hovoria, že sú tí lepší, tolerantnejší, ľudskejší, spravodlivejší…

SNS si myslí, že im veriť nemožno. Vždy stáli inde ako väčšina slovenského obyvateľstva. Občania Slovenskej republiky, Slováci i príslušníci národností, by sa aj v otázkach, ktoré pred nich stavia súčasná doba, mali nechať viesť svojím prirodzeným kresťanským citom – pomáhať tým, čo pomoc potrebujú, a odmietať prívaly tých, ktorí by mohli rozvrátiť naše kultúrne a sociálne prostredie. „Dedičstvo otcov, zachovaj nám Pane!“ znelo často v modlitbách našich otcov a praotcov. Je to kategorický imperatív aj pre našu súčasnosť. Aj my sme povinní konať tak, aby sme dedičstvo otcov odovzdali našim potomkom ak nie zveľadené, tak aspoň zachované. Nedovoľme spoločne zmenu kultúrnej paradigmy (kultúrneho prostredia) Slovenskej republiky. Naši potomkovia by nám to neodpustili.

SNS vyzýva v súvislosti s dnešným sviatkom sedembolestnej Panny Márie občanov Slovenskej republiky, veriacich i neveriacich, aby prispeli svojím dielom k zachovaniu našej národnej kultúry a osobitosti a aby podporili všetkých tých, ktorí sa o to v zmysle kresťanských princípov a Ústavy Slovenskej republiky usilujú.

- Reklama -