Šimal (TIP): Hnedé uhlie a jeho budúcnosť na Hornej Nitre

0
TIP (Autor: TIP)

Zelené projekty sú cestou, ako obmedziť nepriaznivý dopad ťažby a spaľovania uhlia v regióne na zdravie ľudí a prírodu. Za posledné roky podpora, ktorá išla do hnedouhoľného baníctva, predstavuje sumu takmer pol miliardy eur. Ak by polovica z týchto prostriedkov bola investovaná do zelených projektov, do šetrenia, verejnej dopravy a podobne, tak by sme mohli získať takmer o tretinu viac pracovných miest. Takýmto spôsobom sa predpokladá vznik až šesťtisíc nových pracovných miest v rámci regiónu.

Na základe štúdie Európskej environmentálnej agentúry, novácka elektráreň spôsobí ročne škody na zdraví obyvateľov regiónu a životnom prostredí za viac než 80 miliónov eur. Toto číslo sa týka len emisií skleníkových plynov. Ak by sme zrátali všetky ostatné emisie, ktoré odtiaľ pochádzajú, tak táto suma sa pohybuje okolo 270 miliónov eur ročne.

Ako v minulosti povedal premiér Robert Fico, Hornonitrianske bane budú mať aj naďalej podporu vlády Slovenskej republiky. Región Hornej Nitry podľa neho nemôže ostať bez baníctva, keďže to boli naivné predstavy v 90. rokoch, že sa nahradí baníctvo inými činnosťami. Je v ňom zamestnaných niekoľko tisíc ľudí, ktorí potrebujú mať istotu, že budú chodiť do práce, a preto aj projekty, o ktorých ho informovalo vedenie baní, sú projekty, do ktorých bude vláda aktívne vstupovať a kde môžeme spoločne rozmýšľať, ako na ďalších 10, 20, 30 rokov garantovať ťažbu hnedého uhlia v tomto regióne. Pokiaľ bude spolupráca s Elektrárňami Nováky dobre fungovať, zánik baníctva na Hornej Nitre nehrozí. Nie je žiadny dôvod uvažovať o akomkoľvek utlmovaní baníctva v tomto regióne a sám bude podporovať celou váhou baníctvo tu, na Hornej Nitre.

Všetci dobre vieme, že uhlie je neobnoviteľný prírodný zdroj energie, a teda je vyčerpateľný. Našťastie vedenie baní si túto skutočnosť uvedomuje a niektoré zelené projekty majú už bane rozbehnuté, v súvislosti s protestnou akciou organizácie Greenpeace Slovensko z roku 2012 a vykonávajú svoju podnikateľskú činnosť so zreteľom na zachovanie kvalitného životného prostredia. Napríklad v posledných rokoch na proces revitalizácie vynaložili zhruba pol milióna eur. Medzi rozbehnuté zelené projekty radia napríklad využívanie prebytočného tepla z tepelnej centrály a tiež využívanie tepelnej energie banských vôd na vykurovanie skleníka s celoročným pestovaním rajčín, alebo aj modernizáciu systémov zásobovania teplom. Vlastné zastarané kotolne, zdroje tepla na báze uhlia, prerobili na biomasu – drevnú štiepku. Ekologizáciou tepelných zariadení v bani Handlová a v bani Cigeľ tak výrazne znížili zaťaženosť životného prostredia. Dnes prevádzkujú ekologické zdroje tepla s neutrálnymi hodnotami oxidu uhličitého a koncentrácie základných znečisťujúcich látok plne vyhovujú legislatívnym podmienkam.

Po roku 2015 budú podľa nového nariadenia EÚ o emisných limitoch ekologické hodnoty veľmi striktné. Projekt modernizácie ENO možno označiť za zelený projekt, ktorý zmenou technológie a ďalšími environmentálnymi opatreniami zníži produkciu oxidu uhličitého a dosiahne ekologickejšiu výrobu. Z tohto hľadiska aj prípadné využitie časti finančných zdrojov z výnosov z aukcií kvót skleníkových plynov na tento zámer by výrazne pomohlo zlepšeniu životného prostredia na Hornej Nitre, k ďalšej redukcii emisií znečisťujúcich látok a v neposlednom rade aj k zachovaniu zamestnanosti a sociálnej stability v regióne.

- Reklama -