SaS: Nord Stream II. je v rozpore s energetickou politikou EÚ a poškodzuje naše záujmy

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Presmerovaním toku plynu z Ruska na Západ do plynovodu Nord Stream II. sa Európa opäť stane viac závislou na jednej prepravnej trase, čo len posilní pozíciu Gazpromu, ktorý je dominantným dodávateľom  plynu pre krajiny strednej a východnej Európy,“ uvádza v stanovisku tímlíder SaS pre Energetiku Karol Galek.

Keďže takýto plynovod má za cieľ zásadne znížiť význam Ukrajiny ako tranzitnej krajiny, treba tento projekt posudzovať aj z hľadiska geopolitických záujmov EÚ. „Vyzývame slovenského eurokomisára pre energetiku Maroša Šefčoviča, aby využil svoje právomoci a zasadil sa za zastavenie tohto projektu. Takisto vyzývame predsedu vlády Roberta Fica, aby sa namiesto silných slov o zrade a idiotoch, ktoré používa pred domácim publikom, venoval tichej účinnej diplomacii a získal pochopenie predovšetkým nemeckej vlády pre obavy Slovenska z ohrozenia energetickej bezpečnosti a významnej straty výnosov  z tranzitných poplatkov,“ dodáva Galek.

Robert Fico v dôsledku blížiacich sa parlamentných volieb zhoršuje svojou agresívnou rétorikou vzťahy Slovenska s významnými hráčmi EÚ, pasujúc sa do úlohy nekompromisného ochrancu slovenských záujmov. „Sú to však všetko len silné a veľmi nebezpečné reči. Naším záujmom nie je, ako to vidíme aj pri projekte Nord Stream II., strata spojencov v EÚ, ale naopak, prehlbovanie spolupráce a získavanie ich pozornosti pre oprávnené záujmy Slovenska a jeho občanov,“ uzatvára Galek. 

- Reklama -