Prezident Kiska prijal generálneho tajomníka NATO

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: sita)

Zhodli sa, že vzhľadom na zmenu bezpečnostného prostredia v Európe musí NATO pokračovať v obranných opatreniach, ktoré zaistia bezpečnosť Slovenska a jeho spojencov. Prezident Andrej Kiska vyjadril porozumenie štátom, ktoré sa dnes cítia najviac ohrozené, a presvedčenie, že NATO má na takéto ohrozenia adekvátne reagovať. Všetky takéto aktivity však musia byť založené na dôkladných vojenských analýzach a starostlivom plánovaní.

Generálny tajomník NATO pripomenul, že žiadne opatrenia nebudú efektívne, kým si každý štát nebude plniť svoje úlohy. Kolektívna obrana nezbavuje žiadny štát povinnosti zaistiť vlastnú obranu. Andrej Kiska informoval generálneho tajomníka, že sľuby, ktoré v mene Slovenska dal na nedávnom samite NATO vo Walese, si plníme. Slovensko investuje viac do obrany, pokračuje v modernizácii ozbrojených síl aprispieva do spoločných aktivít NATO.

Kiska a Stoltenberg spoločne konštatovali, že situácia na Ukrajine stále nie je dobrá. Generálny tajomník s nádejou privítal dodržiavanie prímeria a výrazné zníženie ozbrojených incidentov. Jedine mierové riešenie môže krajine priniesť pokoj a prosperitu. Ukrajina dnes najviac zo všetkého potrebuje reformy, zaistiť vlastnú bezpečnosť a rozvoj. A tiež potrebuje jasnú európsku víziu. Slovensko bude v pomoci Ukrajine aj naďalej pokračovať.

V otázke rozširovania Aliancie prezident Kiska podporil ambíciu Čiernej Hory získať pozvánku na vstup do NATO v čo najskoršom čase.

- Reklama -