Nagy (Most-Híd): Solidarita a zodpovednosť sa nevylučujú

0
József Nagy, europoslanec (Most-Híd) (Autor: SITA)

“Znova budem hlasovať za pomoc vojnovým utečencom, lebo je prirodzené, že každý musí pomáhať, vrámci svojich možností.” – uviedol europoslanec József Nagy (Most-Híd) pred štvrtkovým zasadnutím o azylovej pomoci v Štrasbourgu.  “Aj to je prirodzené, že každá krajina má dané hranice možností, ale v EÚ k týmto hraniciam sa ani len nepribližujeme. A pre Slovensko to platí ešte mnohonásobne viac. Povinné kvóty sa ale neosvedčili, nech to je na báze dobrovoľnosti, za nich hlasovať nebudem.“

Tohtoročných 770.000 migrantov je hrozne vysoké čislo, ale oproti obyvateľstvu EÚ (500 miliónov) je to len 0,16%. Pre najbohatšie krajiny sveta je to dosť trápne, ak sa porovnáme napríklad s Jordánskom či Libanonom, kde ich prijali niekoľko miliónov, až 20-30% utečencov voči svojej populácii a to bez ohľadu na vierovyznanie!

Podľa europoslanca Nagya by sa každý členský štát mal dobrovoľne podielať svojim serióznym a rozumným dielom na spoločnej pomoci pre vojnových utečencov. Lenže to u niektorých krajín dlhodobo nefunguje a vo svete je smutne známe, ze Slovensko v tejto disciplíne negatívne vyniká.

“Práve kvôli takému cynizmu sa pristúpilo k povinným kvótam, ktoré sa ale v praxi neosvedčili. Existuje však mnoho iných spôsobov účinnej pomoci, ak ani obyvateľstvo ani samotní migranti si neželajú ich presídlenie do východoeurópskych štátov. Robert Fico dávno mohol namiesto strašenia našich občanov ponúknuť serióznu pomoc v zastúpení Únie pre utečenecké tábory na Blízkom východe, napríklad  dobudovaním ich sociálnych, zdravotných či školských zariadení. Slovensko by tak mohlo výrazne pomôcť státisícom zúfalých ludi, ktorí by tak mali šancu po upokojení situácie vrátiť sa do svojej vlasti a dnes by na Slovákov v EÚ nezazerali…”-uviedol.

Europoslanec za Most-Híd presadzuje ochranu voľného pohybu vnútri Schengenského priestoru a zavedenie hraničnej kontroly bude podľa neho prvý veľký klinec do rakvy Európskej Únie. Poukazuje na to, že by to následne znamenalo aj nepretržitú ochranu a oplotenie železných hraníc medzi členskými štátmi, čo sú obrovské investície ale aj prevádzkové náklady. Zastaviť narastajúci príliv migrantov dokáže podľa neho jedine jednotná a silná Európska Únia s potrebnými kompetenciami, ktoré doteraz majú len členské štáty.

“To čo vidime dnes, nie je kríza Únie ale práve nedostatok Únie, nedostatok spolupráce. Namiesto toho, aby sa krajiny navzájom obviňovali, mali by využiť Európske inštitúcie a poveriť ich spoločnou zahraničnou politkou pre upokojenie situácie v našom susedstve a vytvorením účinnej európskej pohraničnej stráže.” Nagy spolu s viacerými poslancami z EPP presadzuje zriadenie spoločného jednotného imigračného systému, ktorá by bola civilizovanou alternativou pre ekonomických migrantov namiesto ilegálneho prekračovania hraníc a vydávania sa za vojnových utečencov bez dokladov. “Pre hrozivý demografický vývoj sa v západnej Európe ukazuje pochopiteľná, silná vôla prijať státisíce prisťahovalcov nielen zo strany politikov ale aj zo strany obyvateľstva. V novom  európskom migračnom systéme by každá krajina si mohla určiť kvóty podľa vlastných potrieb a tu by si našli umiestnenie aj utečenci podľa azylových zákonov.

Na záver europoslanec József Nagy (Most-Híd) pripomenul, že Európa nikdy nebývala uzatvorená ale naopak, bola vždy otvorená migrácii a že pomoc utečencom tu má tisícročnú tradíiciu.  “História dokázala, že z humanitárnej pomoci neprofitovali len prisťahovalci, lebo drviva vačšina z nich zo samotnej povahy je aktívna a činorodá a preto veľmi výrazne prispeli k napredovaniu Európy. Len musíme mať správne nastavený sociány systém a trh práce.

- Reklama -