Figeľ (KDH): Kvóty neriešia problém zlyhania migračnej a azylovej politiky EÚ

0
Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

Som rád, že J.C.Juncker vo svojej výročnej správe potvrdil, že počas jeho mandátu sa Schengen udrží. Zároveň ale za KDH apelujem, aby sa dodržiavali aj pravidlá Schengenu a dôsledná kontrola na vonkajších hraniciach. Slovensko pri svojom vstupe muselo investovať veľké prostriedky na zabezpečenie východnej hranice s Ukrajinou, preto Slovensko právom žiada, aby sa hranice Schengenu riadne chránili.

KDH nesúhlasí s tým, že kvóty majú byť povinné. Kvóty neriešia problém zlyhania migračnej a azylovej politiky niektorých štátov Európskej únie. Rovnako nám v príhovore J.C. Junckera chýbalo pomenovanie riešenia. Pokiaľ sa nezasiahne voči genocíde a barbarstvu páchaným Islamským štátom a nebude sa riadne dodržiavať schengenská bezpečnostná politika, tak migračná vlna bude naďalej v Európe narastať.

Zároveň za Kresťanskodemokratické hnutie opakovane zdôrazňujem, že najviac prenasledovanou skupinou vo vojnou zmietanej Sýrii a Iraku sú kresťania. Viera nie je určujúcim faktorom pre prijatie utečencov, ale je veľmi dôležitým prvkom pri strete s našou kultúrou, respektíve pre úspešnú integráciu utečencov do spoločnosti. Preto je logickou aj väčšinová otvorenosť Slovenska pre kresťanských utečencov. Zásadne preto KDH nesúhlasí s výrokom J.C.Junckera, že medzi utečencami neexistuje hľadisko viery, pričom navrhuje zároveň povinné kvóty. Náboženské a kultúrne hľadisko je dnes často podceňovanou dimenziou medzinárodných vzťahov, čo potvrdzuje aj súčasný vývoj v Európe.

Ján Figeľ
predseda KDH

- Reklama -