Árpád Érsek (Most-Híd): Rýchlejšie do Bratislavy

0
Árpád Érsek (Autor: MOST-HÍD)

Postupné vytvorenie rýchlejšej a pohodlnejšej dopravy medzi Dunajskou Stredou a Bratislavou je pre mňa, ako pre poslanca, obzvlášť dôležité. Pri Šamoríne sú hotové tri odbočky z diaľnice, a dve ďalšie budú hotové ešte tento rok pri Dunajskej Lužnej a pri Rovinke. Tieto zmeny prispievajú v prvom rade k lepšej bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Najvýznamnejším prínosom bude jednoznačne výstavba rýchlostnej cesty R7, ktorej prípravy neustále sledujeme a kontrolujeme. Archeológovia prednedávnom dokončili prácu po trase rýchlostnej cesty, čo je ďalším pokrokom v realizácii projektu. Verím tomu, že sa budeme držať harmonogramu práce, na ktorom sme sa dohodli počas spoločného rokovania Šamorínu a Rovinky. Spoliehame sa na to, že minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky, Ján Počiatek spolu so svojimi spolupracovníkmi bude plniť svoje sľuby v tejto záležitosti aj naďalej, tak ako aj doposiaľ. V prípade, že ani vláda Fica nebude spôsobovať potiaže, a konečne bude mať seriózny prístup k tejto pre nás obzvlášť dôležitej investícii, prvý úsek rýchlostnej cesty môže byť hotový v dohľadnej budúcnosti.

Keď ešte strana Most-Híd bola vládnou stranou a ja som zastával pozíciu štátneho tajomníka pre dopravu, podarilo sa nám dosiahnuť, aby železničná spoločnosť Regio Jet mohla premávať medzi Komárnom a Bratislavou, a aby spomínaná železničná trať bola renovovaná a modernizovaná. Narastajúci počet cestujúcich potvrdzuje, že aj napriek občasným ťažkostiam je doprava na lepšej úrovni a do istej miery aj rýchlejšia. Dokončili sa aj parkoviská pri železničnej stanici v Dunajskej Strede a v Kvetoslavove, ktoré nasleduje výstavba jedenástich ďalších parkovísk. Dôsledkom viacerých rokovaní spoločnosti Železnice Slovenskej Republiky (ŽSR) predali za jedno euro nehnuteľnosti pri železničných staniciach takým samosprávam, ktorí o to prejavili záujem. V dôsledku toho sa nám podarilo zrealizovať v obciach Okoličná na Ostrove, Okoč, Dolný Bar, Veľké Blahovo, Orechová Potôň, Michal na Ostrove, Lehnice, Veľká a Malá Paka, Miloslavov, Dunajská Lužná (Nové Košariská) a Rovinka systém P + R ( “park and ride” zaparkujte a použite hromadnú mestskú dopravu) obľúbený v celej Európe. Pre bezpečnosť zaparkovaných áut je podľa mňa dôležité aby sa samosprávy postarali o verejné osvetlenie parkovísk, alebo prípadne o ich monitorovanie kamerových systémom. Odradilo by to zlodejov, ktorí už vyčíňali aj v obci Michal na Ostrove.

Tak ako to tvrdí aj nemecké príslovie “aj malé ryby sú dobré ryby” (Kleine Fische, gute Fische) si myslím, že tieto zmeny značne uľahčujú životy tisícom ľudí, ktorí denno-denne dochádzajú do Bratislavy. Takíto ľudia si vážia, že na tomto úseku je doprava na vyššej úrovni, a že sa do svojho cieľa dostanú o niečo rýchlejšie. 

- Reklama -