Ministerstvo obrany: Presuny vojenskej techniky na cvičenie Slovak Shield začínajú

0
Ilustračná fotografia (Autor: ReproFoto: youtube)

„Na budúci týždeň nás potom čakajú veľké presuny prakticky po celom území,“ doplnil. Na výcvikový priestor Lešť sa ťažká bojová technika z Trebišova a z Prešova dostaví aj vlakmi. Počas cvičenia sa po celom území Slovenska bude pohybovať a cvičiť takmer 4000 vojakov.

Na najväčšom medzinárodnom cvičení v novodobej histórii slovenských ozbrojených síl Slovak Shield sa zúčastnia aj jednotky USA. V období medzi 14. a 17. septembrom sa tak presunie cez Slovensko do 640 príslušníkov a 150 kusov kolesovej techniky ozbrojených síl Spojených štátov amerických. Na našich cestách bude možnosť okrem slovenskej techniky stretnúť aj vozidlá Stryker, Humvee, či nákladné vozidlá. Americkí vojaci sa presúvajú zo svojej základne v nemeckom Vilsecku cez Českú republiku, Slovensko až do Maďarska, kde sa zapoja do aliančného cvičenia Brave Warrior 2015. „Tento presun je výborná príležitosť ako si precvičiť za relatívne malé náklady naše spôsobilosti,“ uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Milan Maxim.

Okrem príslušníkov Ozbrojených síl SR a USA budú do cvičenia zapojení aj vojaci Poľskej republiky, Maďarska, Českej republiky, či pozorovatelia z Nemecka a Turecka. Presun americkej techniky 2. jazdeckého pluku je jeden z mnohých, len za prvých osem mesiacov roka 2015 bolo realizovaných celkovo 234 tranzitov kolesovej techniky cez územie SR.

Na Slovensko americké vozidlá a vojaci vstúpia po prejazde Českou republikou na hraničnom prechode Břeclav/Brodské a opustia ho v smere na Maďarsko. O jednotlivých aktivitách a prípadných dopravných obmedzeniach v súvislosti s presunmi bude verejnosť včas informovaná. Bližšie informácie môže verejnosť získať na webovej stránke ministerstva obrany. V najbližších dňoch bude tiež oznámené miesto a čas, kde bude možné obzrieť si vozidlá a stretnúť sa príslušníkmi ozbrojených síl Spojených štátov amerických.

- Reklama -