Ministerstvo obrany: Slovenský štít vstupuje do záverečnej fázy

0
Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

„Neoddeliteľnou súčasťou cvičení budú aj presuny a prepravy techniky rôznymi spôsobmi, zaujímanie určených priestorov, ich rekognoskácia a veliteľské cvičenia na mapách na zadané témy,“uviedol generálmajor Pavel Macko 2. zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR.

Príslušníci Ozbrojených síl SR si v najbližších týždňoch precvičia úlohy, ktoré sa týkajú asistenčných činností, až po obranu Slovenskej republiky s podporou spojencov. Cvičenie bude prebiehať vo viacerých blokoch. Hlavnou časťou bude medzinárodné taktické cvičenie na Lešti, na ktorom sa priamo zúčastní približne 1600 vojakov zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska a Spojených štátov amerických. Spoločne budú cvičiť pôsobenie v mnohonárodnom účelovom zoskupení. Okrem toho si vojaci rovnako ako v predchádzajúcich fázach precvičia asistenciu orgánom štátnej správy, posilňovanie obranyschopnosti štátu, ako aj ochranu a obranu objektov osobitnej dôležitosti a kľúčovej infraštruktúry.

„Robíme všetko preto, aby vojaci cvičili čo najviac, pretože iba tak budú dostatočne pripravení na krízové a mimoriadne situácie,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

Jednou z precvičovaných úloh bude aj podpora hostiteľskej krajiny počas presunu americkej kolesovej techniky na cvičenie Brave Warrior v Maďarsku. O jednotlivých aktivitách a prípadných dopravných obmedzeniach v tejto súvislosti bude verejnosť včas informovaná. Bližšie informácie môže verejnosť získať na webovej stránke ministerstva obrany.

- Reklama -