Vláda: Európska únia sa musí dohodnúť na účinných riešeniach situácie s migrantmi

0
Utečenci odpočívajúci po ceste z Maďarska v pohotovostnom centre v rakúskom Nickelsdorfe (Autor: SITA)

„Ak je záujem, aby sa rozhodnutia prijímali na úrovni Európskej rady, za vládu SR vyhlasujem, že beriem zodpovednosť a som plne pripravený sa na týchto rozhodnutiach zúčastniť,“ povedal dnes premiér Robert Fico v reakcii na vystúpenie predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera.  Povinné kvóty pre utečencov však stále odmieta.

Premiér Robert Fico ocenil, že sa konečne objavujú opatrenia, ktoré môžu prispieť k reálnemu riešeniu kritickej situácie, napríklad zlepšenie ochrany vonkajších hraníc Európskej únie, predovšetkým v Taliansku a v Grécku. „Vláda SR a hovorím to už po tisíci raz, len mám pocit, že to nechce nikto počúvať, je pripravená prispieť k ochrane vonkajších hraníc, či už ide o finančné prostriedky, vojenské sily, či už ide o iný technický personál, môže ísť aj o iné formy podpory ochrany vonkajších hraníc,“ podčiarkol predseda vlády.

Rovnako sme pripravení spolupracovať na riešeniach pre tzv. krajiny pôvodu, z ktorých migranti na naše územie prichádzajú. „Ak vznikne medzinárodný mandát na vytvorenie mierových síl, ktoré by mali pôsobiť v krajinách pôvodu, vláda SR je pripravená byť súčasťou takýchto operácií,“ vyhlásil Robert Fico.

Vláda pre krajiny, ktoré to potrebujú, pripravuje aj finančnú pomoc. Zároveň sme pripravení na dobrovoľnej báze prijať a integrovať na našom území utečencov, ktorí o to budú mať záujem.

Rozpor ohľadne povinných kvót stále pretrváva. Prikázať niečo suverénnemu štátu je podľa premiéra Roberta Fica vážna vec. Rozhodnutie o povinných kvótach musí mať jednomyseľný charakter a vyžaduje si vážnu politickú diskusiu. „S nami nikto nehovoril. Počúvame stále o povinných kvótach, ale nikto nám nedáva argumenty,“ uviedol. „Nechcem sa raz zobudiť v tejto krajine a mať tu 50-tisíc ľudí, o ktorých nič nevieme, lebo nám to niekto nadiktuje. Nechcem niesť zodpovednosť za nejaký útok, ktorý môže vzniknúť len preto, že sme niečo podcenili,“ skonštatoval predseda vlády.

- Reklama -