Ministerstvo obrany: Takmer tri štvrtiny profesionálnych vojakov hodnotí modernizáciu pozitívne

0
Ilustračné foto (Autor: SITA)

Výskum ukázal, že prebiehajúcu modernizáciu hodnotia pozitívne viac vojaci z tých útvarov, kde sa modernizácia uskutočnila a tí, ktorí slúžia v ozbrojených silách dlhšiu dobu – 16 a viac rokov. „Je podstatné, že vojaci pri svojej práci vidia zmenu a vedia, že robíme maximum pre to, aby sme zlepšili ich pracovné podmienky,“ povedal minister obrany SR Martin Glváč.

Z výskumu tiež vyplýva, že modernizáciu, ktorá prebieha v ozbrojených silách, zaznamenali aj vojaci slúžiaci v útvaroch, kde sa doteraz ešte nemodernizovalo. Za oblasti, do ktorých by sa malo prioritne investovať, považujú vojaci výstroj, automobilovú techniku, ručné zbrane, bojové vozidlá a bojovú techniku.

Vojaci vyjadrili aj svoj názor k neočakávaným previerkam pohotovosti a cvičeniam, ktoré sa minulý rok výrazne zintenzívnili. Väčšina opýtaných sa zhodla v názore, že takéto previerky zlepšujú pripravenosť na plnenie úloh a považujú ich za dobrý spôsob overenia vycvičenosti a kvality jednotiek. Každý druhý respondent uviedol, že takéto neočakávané previerky by sa mali uskutočňovať častejšie.

Výskum bol zameraný aj na získanie názoru profesionálnych vojakov na to, do akej miery sú, podľa nich, naše ozbrojené sily pripravené na plnenie niektorých úloh v oblasti svojej pôsobnosti. Medzi respondentmi prevláda názor, že ozbrojené sily sú pripravené na plnenie väčšiny vybraných úloh, predovšetkým však na pomoc domácemu obyvateľstvu pri živelných pohromách a povodniach, na pôsobenie v zahraničných vojenských operáciách a na zásah pri možných masových konfliktoch na území Slovenska vyplývajúcich z extrémizmu alebo etnickej neznášanlivosti.
                                 
Súbor respondentov bol reprezentatívny z pohľadu ich príslušnosti k druhu síl, k hodnostnému zboru a k pohlaviu.

- Reklama -