Danko (SNS): Verejnosť musí byť o prípadnom umiestnení migrantov informovaná

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

Ide o prípad stavania stanov v meste Malacky na juhozápadnom Slovensku, ktorý vyvolal špekulácie a znepokojenie u občanov mesta a v okolí.

SNS sa rozhodne stavia proti tomu, aby akékoľvek aktivity, ktoré môžu vyvolať znepokojenie a napätie u našich obyvateľov, boli ukrývané a neboli transparentne zverejnené. Problematika imigrantov je veľmi citlivá pre našich občanov.

Vláda SR a tiež všetky kompetentné orgány majú povinnosť informovať verejnosť, kde budú prípadní migranti umiestňovaní. Musia tiež informovať o tom, aké sú v týchto prípadných lokalitách podmienky, vybavenie, ako je zabezpečená bezpečnosť proti prípadným problémom či incidentom. Občania Slovenska, ktorí sú už aj tak dosť znepokojení informačnými špekuláciami o povinných kvótach prerozdeľovania, o nedostatočnom vybavení dočasného tábora pre migrantov v Gabčíkove, si jednoducho zaslúžia, aby s ich kompetentné orgány informovali a aby s nimi komunikovali. Je to pre nich dôležité aj ohľadom napr. kúpy pozemkov v inkriminovaných oblastiach, alebo ohľadom akýchkoľvek iných činností v regióne, v ktorom žijú.

SNS navyše opäť zdôrazňuje, že vláda by mala vyvinúť úsilie v štruktúrach EÚ na spoločný postup riešenia tohto migrantského exodu. Európska únia je dosť silný medzinárodný hráč na to, aby mala práv vymáhať riešenia konfliktov mierovou cestou – a to v spolupráci s inými svetovými veľmocami. Členské štáty únie a Brusel musia spojiť sily proti organizovaným skupinám, ktoré si urobili výhodný biznis z pašovania ľudí do Európy. Tí najchudobnejší totiž nemajú na to, aby pašerákom zaplatili cestu do tzv. vysnívanej Európy – ostáva im len trpieť vo vojnou zmietanej krajine.

- Reklama -