Zmajkovičová (SMER-SD): Nepomáhajme prevádzačom!

0

Nedovolíme, aby nelegálnym pohybom utečencov na našom území bez lekárskych prehliadok  bolo ohrozené zdravie našich občanov. Provizórne a nelegálne osídľovanie nášho územia považujeme za neprípustné. Nikto nemôže dlhodobo ohrozovať každodenný život deti a dospelých.
 
V náročnej situácii, komplikovanej a neprehľadnej, sa treba postaviť za zastavenie presunu migrantov, ktorí sú manipulovaní organizovanými skupinami, prevádzačmi  na územia krajín európskeho spoločenstva a to bez súhlasu občanov a ich vlád, ktoré záujmy zvrchovanosti štátov chránia.
 
Štandardy pre posudzovanie možností transferu, či pobytu utečencov na území našej krajiny treba dodržiavať v každej situácii. V  krízovej situácii  tiež platia zákony. Pri takomto masívnom presune ľudí je neprípustné zlyhávanie spôsobené tlakom a netrpezlivosťou.
 
Aj naši občania podstupujú prehliadky, kontroly či skeny zreničiek, odoberanie otlačkov prstov pri vstupe do krajín mimo európske spoločenstvo. Je to prejav zaistenia bezpečnosti, ochrany, na ktorú majú jednotlivé krajiny a ľudia žijúci v nich právo. Nič viac neočakávame ani my. Tí, ktorí nesplnia podmienky našich pravidiel, či pravidiel celého európskeho spoločenstva, nemôžu očakávať, že zotrvajú na našom území.
 
Problém migrácie treba riešiť tam, kde vznikol. Treba sústrediť silu, um, materiálne prostriedky na pomoc ľuďom v ich vlastných krajinách, aby krok za krokom tvorili vlastné domovy. Môžeme im pomáhať, nemôžeme to urobiť za nich.

Áno, aj nám pomohli iní, a sme za pomoc vďační. Situácia je však iná. V čom? V dôvodoch. Treba dôsledne rozlišovať medzi ekonomickými migrantmi, ktorí sa presúvajú z osobných dôvodov, záujmov a utečencami, ktorí utekajú pred hrôzami vojny či pred prenasledovaním.  Prizerať sa na nelegálny presun, tranzit migrantov cez územie našej krajiny je neprípustné. Je to nelegálne. Súhlasíme s presídľovaním?
 
Našim ľuďom je vlastné a  považujeme za samozrejmé nezištne pomôcť človeku v núdzi. Je vysoko pravdepodobné, že prevádzači chcú do zimy previesť čo najviac ľudí a zinkasovať od nich peniaze. Spoliehajú sa na naše stereotypy správania, na to, že nedopustíme nepostarať sa o tých, ktorí tu už budú.
 
Pri konaní dobra majme na pamäti, aby sme neubližovali sebe a nesťažovali budúcnosť našim deťom.

- Reklama -