R. Sulík (SaS): Na OLAF smeruje už môj 12. podnet

0
Richard Sulík, europoslanec a predseda strany Sloboda a Solidarita (Autor: SITA)

Poslanec Európskeho parlamentu za SaS Richard Sulík podal podnet na Európsky úrad boja proti podvodom (OLAF). Ide o dvanáste podanie a pätnásty prípad pre OLAF. Aktuálny podnet sa týka potencionálneho nehospodárneho využitia prostriedkov Európskej únie. Ide o verejné obstarávanie Metodicko-pedagogického centra na didaktické prostriedky na výučbu anglického jazyka pre základné a stredné školy. Centrum je ústredne riadenou organizáciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

„Mám dôvodné podozrenie, že pri tomto obstarávaní boli podmienky nastavené neodôvodnene prísne,“ uviedol Sulík s tým, že podľa zákona sa pri zadávaní zákaziek musí uplatňovať princíp rovnakého zaobchádzania, princíp nediskriminácie uchádzačov alebo záujemcov, princíp transparentnosti a princíp hospodárnosti a efektívnosti.

„V dôsledku neodôvodnene vysokej reštriktívnosti podmienok Metodicko-pedagogického centra verejnému obstarávaniu nevyhovoval žiadny ponúkaný produkt 4 renomovaných vydavateľstiev učebníc pre anglický jazyk na Slovensku (Macmillan Education, Cambridge University Press, Oxford University Press a Pearson). A to napriek tomu, že učebnice týchto vydavateľstiev majú odporúčacie doložky MŠ a učebnice týchto vydavateľstiev predstavujú 90 percent slovenského trhu,“ zdôraznil Sulík. Aj z tohto dôvodu je konečná cena pri spomenutých verejných obstarávaniach Metodicko-pedagogického centra neprimerane vysoká a je namieste podozrenie, či podmienky tohto verejného obstarávania neboli „ušité na mieru“ vybraným subjektom.

V dôsledku týchto podozrení sa s prípadom obrátil na ministerstvo školstva (MŠ) aj poslanec NR SR Miroslav Beblavý. MŠ však vo svojej reakcii uviedlo irelevantné informácie o potrebe podobných pomôcok na základných a stredných školách, čo samozrejme neospravedlňuje nižšiu efektívnosť verejného obstarávania Metodicko-pedagogického centra. „MŠ sa tiež obhajuje tým, že dané verejné obstarávanie bolo zverejnené v slovenskom vestníku a vestníku EÚ, pričom sa však žiadnym spôsobom nezaoberá neodôvodnene prísnymi podmienkami, ktoré boli hlavným problémom tohto obstarávania,“ argumentuje europoslanec.

Na sťažnosti záujemcov o účasť v tomto verejnom obstarávaní reagovalo aj samotné Metodicko-pedagogické centrum, ale rovnako ako MŠ, ani MPC neposkytlo uspokojivé vysvetlenie pre neodôvodnenú prísnosť spomínaných podmienok.

Celé znenie podnetu nájdete tu:

http://sulik.sk/wp-content/uploads/2015/05/narodny-ustav-celozivotneho-vzdelavania-olaf.pdf

- Reklama -