Vološinová (TIP): Ponuka vysokoškolského vzdelania verzus dopyt na trhu práce

0
TIP (Autor: TIP)

Celkovo sa prihlásilo niečo vyše 60 000 študentov, pričom v tomto smere možno pozorovať klesajúcu tendenciu vzhľadom na fakt, že v roku 2007 to bolo niečo vyše 85 000. Aké sú dôvody tohto výrazného poklesu? Môže byť jedným z dôvodov aj pokles akreditovaných študijných odborov?

Veľmi podstatným problémom v oblasti vysokoškolského vzdelávania je okrem jeho výrazného podfinancovania v porovnaní s priemerom OECD, čo v konečnom dôsledku preukázala Správa o stave školstva na Slovensku z roku 2013, aj pomer kvantity a kvality ponúkaného vysokoškolského vzdelávania. Viacerí odborníci, ale aj študenti, súhlasia s eventuálnym zlučovaním vysokých škôl s cieľom zvýšenia kvality vzdelávania.

Samotná vyššia kvalita vzdelávania však nie je zárukou uplatnenia študentov na trhu práce. V aktuálnom období sa vedú diskusie o opodstatnenosti niektorých študijných odborov vo vzťahu k dopytu na trhu práce. Slovenské univerzity vo vysokej miere produkujú vyštudovaných mladých ľudí, ktorých však po ukončení štúdia čaká úrad práce. Žiaľ, neprihliada sa na orientáciu slovenskej ekonomiky, a teda na oblasti, v rámci ktorých majú vyštudovaní mladí ľudia najväčšiu šancu odštartovať svoju kariéru.

Hnacím motorom slovenskej ekonomiky je automobilový priemysel. S ohľadom na tento fakt, a tiež na fakt, že na Slovensku pôsobí mnoho výrobných spoločností, je možné uvažovať nad tým, že najväčší dopyt na trhu práce, a teda najvyššia šanca na uplatnenie sa je práve v strojárenskom priemysle ako takom. Z tohto dôvodu by vysoké školy technického zamerania mali pokračovať v kladení vysokého dôrazu na kvalitu poskytovaného vzdelávania.

Strana TIP zastáva názor, že vo vysokom školstve musí nutne dôjsť k zlúčeniu niektorých vysokých škôl, ktorých spektrum študijných odborov je humanitné. Tiež je nutné uvažovať nad kritériami Akreditačnej komisie na udelenie akreditácie niektorým študijným odborom, ktoré produkujú vyštudovaných ľudí s minimálnou šancou uplatnenia na trhu práce, a to z dôvodu nízkeho, resp. nulového dopytu po danom študijnom zameraní.

Akreditačná komisia na svojom poslednom, v poradí už 87. zasadnutí, ktoré sa konalo v dňoch 1. až 3. júla v Liptovskom Mikuláši v zmysle zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách, posúdila spôsobilosť ďalších vysokých škôl uskutočňovať študijné programy. Zápisy zo zasadnutí Akreditačnej komisie sú dostupné na linku: http://www.akredkom.sk. Skúste aj vy zauvažovať, či sa naše vysoké školstvo uberá tým správnym smerom.

- Reklama -