Sieť sa zaviazala ku korektnej kampani a prijala Desatoro dobrého štátu

0
Logo strany #Sieť (Autor: #Sieť)

Na korektnú volebnú kampaň ako prejav novej generácie verejnej služby sa dnes v Prešovskej prísahe zaviazala Sieť na svojom sneme v Prešove. “S cieľom položiť základy slušných vzťahov a férovej súťaže sa počas celej kampane zdržíme akýchkoľvek osobných útokov, provokácií a sporov a úsilie o poverenie do služby budeme viesť programom a ponukou novej generácie aktívneho a kompetentného výkonu,” povedal predseda Siete Radoslav Procházka po schválení Prešovskej prísahy delegátmi snemu. Sieť by podľa neho ocenila, ak by sa k podobnému záväzku prihlásili aj všetky ostatné strany.

Druhým bodom prísahy je dlhodobo deklarovaný cieľ Siete na zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov, ktorá bude podmienkou strany na začatie povolebných rokovaní o zostavení vlády.

DESATORO DOBRÉHO ŠTÁTU

Sieť zároveň predstavila Desatoro dobrého štátu ako svojej predstavy o fungujúcej a zodpovedne spravovanej krajine. Dobrý štát by mal podľa Siete zabezpečiť rovnosť pred zákonom, praktickú podporu rodiny a rovnomernú pozornosť potrebám všetkých regiónov. Atribútmi dobrého štátu majú byť aj slobodné podmienky pre podnikanie, kvalitná a dostupná zdravotná starostlivosť a kompetentná štátna správa. Dobrý štát má ďalej garantovať dôstojné podmienky seniorov, investovať do moderného systému vzdelávania a cielene podporovať domáce poľnohospodárstvo a cestovný ruch. Desatoro obsahuje aj zásadnú podmienku Siete na prípadné povolebné rokovania, a to zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov.

 

ZMLUVA SO SLOVENSKOM

Naplnenie priorít Desatora dobrého štátu chce Sieť prostredníctvom Zmluvy so Slovenskom.“Namiesto dvestopäťdesiatich sľubov či riešení – či ako si to teraz tzv. tradičné strany volajú – ponúkneme Slovensku pevnú zmluvu, zmluvu postavenú na konrétnych a merateľných záväzkoch a na presnom časovom pláne ich plnenia. Niektoré záväzky vieme naplniť takmer hneď, niektoré do polovice volebného obdobia a niektoré do jeho konca. Prvých sto dní, prvé dva roky a Slovensko v roku 2020,” vyhlásil Procházka.

Zmluva podľa neho musí rešpektovať fakt, že niektoré potreby ľudí sú rovnaké vo všetkých kútoch Slovenska, no iné vychádzajú z miestnych podmienok. “Aby zmluva so Slovenskom bola plánom dobrého štátu a zároveň aj zmluvou s Oravou, zmluvou so Zemplínom, zmluvou s Košicami či Hornou Nitrou,” vysvetlil Procházka. Snem Siete poveril predsedníctvo strany, aby návrh zmluvy predložila na definitívne schválenie Rade slovenských regiónov Siete, ktorá reprezentuje regionálny rozmer strany.

- Reklama -