Rajtár (SaS): Ak nezarežeme byrokraciu, zareže byrokracia nás

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Byrokracia sa rozširuje, aby pokryla potreby rozširujúcej sa byrokracie
Oscar Wilde, resp. neznámy autor

Viete si predstaviť, koľko extrémnej byrokracie u nás panuje a aké polená to hádže pod nohy nielen podnikateľom, ale celej spoločnosti?

Napríklad „obalový zákon“ ktorý nakazoval odvádzať do tzv. recyklačného fondu poplatok z každého obalu.

Jeden známy, ako výrobca fliaš, musel presviedčať príslušného úradníka o tom, že samotná fľaša je výrobok a obal je to, do čoho sa obaľujú palety. „Obalom“ je to až pre toho, čo plní obsah fľaše.

Úradník sa vzpieral s tým, že fľaša je skrátka obal a musí sa z každého kusa odviesť poplatok. Vo výške väčšej ako je samotná predajná hodnota fľaše.

Vyriešilo sa to až po dlhých poťahovačkách. Nakoniec sa dokonca zmenil aj zákon – jasne sa do neho uviedlo, že ak je „obal“ samotným výrobkom, tak sa z neho „obalový poplatok“ neodvádza.

Takýchto vecí je v našom systéme na mraky, často je pôvodcom byrokracia EÚ a u nás si z toho politici a úradníci radi urobia svoju trafiku. Rôzne úrady a fondy musí niekto spravovať, niekto peniaze z týchto fondov prerozdeľuje (do správnych vreciek). Logicky tak budú politici a úradníci zneužívať akýkoľvek fenomén v spoločnosti (napr. dopyt po ekológii), aby si ospravedlnili ďalšie a ďalšie úrady, poplatky, fondy a následné prerozdeľovanie.

Výhra pre politika je prehrou pre firmy a živnostníkov. Ale nielen pre nich, je to skrytou formou prehra pre všetkých ostatných, lebo platia tieto výmysly vo zvýšených cenách všetkého. A v horších službách, keďže veľa hlavne malých podnikateľov a živnostníkov to pre extrémne bariéry vzdá. Odvádzanie poplatkov je totižto spojené s evidenciou, hláseniami a ďalším papierovaním.

Ja, ako fanúšik recyklácie a čistého životného prostredia, otvorene hovorím, že všetky „ekologické“ dane, poplatky a fondy sú výlučne dodatočným mocensko-korupčným prostriedkom žmýkania spoločnosti a obohacovania sa ľudí napichnutých na politickú moc. 

Hádam ešte väčšiu škodu spôsobujú formou znechucovania podnikania, ničením schopností ľudí postarať sa sami o seba vlastnou snahou.

Je fascinujúce počúvať napríklad obhajobu „daňových licencií“ argumentami typu „kto má stratu, neplatí štátu peniaze, tak nech zaplatí aspoň pár stoviek“. Po prvé, účelom podnikania nie je niečo platiť štátu a po druhé, podnikatelia sa naplatia kopec poplatkov aj bez dane zo zisku.

Všetky tieto byrokraticko-korupčné veci je treba systematicky poodstraňovať. Systém má byť čo najjednoduchší, so základnými nízkymi sadzbami dane (u nás môžeme ísť pokojne na 15% daň zo zisku, ako to má SaS v programe), „bez skrytých poplatkov“.

Recyklačný fond bol na konci svojej 14 ročnej púte tento rok zrušený, nielen príslušný zákon však naďalej obsahuje kvantum absurdít. Zarežme túto byrokraciu. Ak to neurobíme, byrokracia zareže nás.

- Reklama -