Klus (SaS): Tri veci, ktoré pokazili oslavy SNP

0
Martin Klus, tímlíder strany SaS pre Zahraničnú politiku a politický systém (Autor: SITA)

Tušil som, že to bude zaujímavý deň. Ako Banskobystričan a poslanec nášho mesta som si pochopiteľne nemohol nechať ujsť centrálne oslavy sviatku, ktorý patrí k najvýznamnejším udalostiam v slovenských dejinách 20. storočia. To, že ich narušia hneď tri veci, ma však priznám sa zamrzelo o to viac. Však posúďte sami.

Roky sledujúc každoročné oslavy, sa u mňa zafixoval názor, že by tieto mali byť dôstojným vzdaním úcty všetkým priamym účastníkom povstania a zároveň tichou spomienkou na tých, ktorí položili životy v rokoch 1944 a 1945. Či už to boli priami aktéri vojenských stretov alebo obete nacistického revanšizmu. Každý z nich vo svojej dobe preukázal mimoriadnu odvahu v boji za slobodu a zároveň rozhodnosť v solidarite s tými, ktorí sa v pohnutých časoch druhej svetovej vojny ocitli v núdzi. SNP bolo zjednotením rôznorodých myšlienkových a ideologických prúdov, no zároveň aj národov, etník, rás a náboženských presvedčení, ktorých reprezentanti sa spoločne postavili proti ideológii nenávisti. Pripomenúť si ich odvahu a zároveň varovať pred zbabelou nenávisťou, je pre mňa najsilnejším odkazom doby sred 71 rokov dnešku.

Povstanie si štyridsať rokov privlastňovali komunisti. Bohužiaľ dnes sme svedkami toho, ako ho k vlastnému prospechu využívajú ďalší. Tí sa podobne ako komunisti dokonca opäť nehanbia našu históriu prekrúcať. Cieľ majú pritom jasný, zakrývať vlastné osobné ideologické zlyhania, či zahranično-politické prešľapy. To možno považovať za prvý zo smutných zážitkov z Banskej Bystrice. Vešanie dvojzmyselných čiernych zástav, ale aj zneužitie témy ilegálnej migrácie, či vyhrážky voči našim západným partnerom, sú ďalším čiernym bodom 29. augusta 2015. Nakoniec viac ako zrejmé zneužitie týchto osláv nielen zmieňovanými, ale aj protestujúcimi s rôznymi transparentmi na ideologické či predvolebné ciele, sú mojou treťou nepríjemnou skúsenosťou z tohtoročných osláv. Ostro v protiklade s už tradične výborným organizačným zvládnutím podujatia zo strany Múzea SNP, v spolupráci s mestom.

To, že ostatné dva roky nie je na oslavy SNP pozývaný predseda BBSK Marián Kotleba, ktorého politické postoje z nedávnej minulosti sú v príkrom rozpore s odkazom SNP, je pre mnohých akceptovateľný fakt. Že však na tohtoročných oslavách zaznejú jeho myšlienky z úst predsedu ľavicovej politickej strany a zároveň vlády SR, určite nielen ja považujem za zarážajúce. Verím, že 72. výročie sa už po voľbách do NR SR bude niesť v celkom inom duchu.

- Reklama -