KDH Tím Plus má nových členov

0
Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

Kresťanským demokratom bude s otázkami vnútornej bezpečnosti pomáhať Pavol Žitňan, a to v rámci Tímu plus. Žitňan bol ešte pred pár dňami členom hnutia NOVA Daniela Lipšica. Odišiel z neho v stredu (26.8.). Dôvodom je aj koalícia OĽaNO-NOVA.

“Niektoré posledné kroky, ktoré sa v hnutí NOVA robili, a mám na mysli základný pilier tvorby koalície, ktorým má byť oslovovanie ľudí na kandidátku do parlamentných volieb mimo politiky a nie hodnotovo blízkych, mám s tým osobný problém,” vysvetlil svoje rozhodnutie Žitňan. Ku koalícii uviedol, že takéto združenie ľudí podľa neho nemôže dlhodobo zabezpečiť zásadnú pravicovú politiku.

Do KDH Žitňan nateraz nevstúpil, ale uvažuje o tom. Zdieľa totiž hodnoty, ktoré majú kresťanskí demokrati v programe. Neprezradil, ako na jeho odchod reagoval Lipšic. Priznal, že ho oslovil šéf KDH Ján Figeľ a že sa rozhodol rýchlo. Žitňan je ekonóm, má aj vyšetrovateľské skúšky a policajné vzdelanie.

Do programu KDH by chcel dostať otázku prijímacieho konania nových adeptov do policajného zboru. Súčasné výberové konania podľa Žitňana nie sú dosť transparentné. Zároveň presadzuje oddelenie policajnej inšpekcie od ministerstva vnútra, čo by podľa neho pomohlo zlepšiť dôveru ľudí v políciu. “Je jednoznačné, že ak nejaký vrcholový štátny úradník riadi kontrolnú organizáciu, jej objektivita je limitovaná,” uviedol.

Druhým členom je Miroslav Pollák.

Miroslav Pollák sa narodil v roku 1957 v Levoči? vyštudoval matematiku na UPJŠ v Košiciach, učil ju na Technickej univerzite v Košiciach. Sociálnu prácu vyštudoval na Katolíckej univerzite v Ružomberku, doktorandské štúdium na UK, Filozofickej fakulte ukončil pred dvomi rokmi. Okrem toho získal certifikáty sociálneho poradenstva, sociálnej práce, trénera pre mimovládne organizácie. Certifikáty politológie získal v Belgicku a Veľkej Británii. V rokoch 1990 – 1994 bol poslancom NR SR za KDH. Jeho skúsenosti s rómskymi občanmi zúročil v rokoch 2010- 2012 ako Splnomocnenec vlády pre rómske komunity.Ako živnostník pracoval posledných trinásť rokov v treťom sektore.  Je ženatý a má tri deti. Žije v Levoči.

Čo by som chcel ponúknuť KDH v Tíme Plus:

“Snažím sa robiť veci, ktoré sú užitočné a ktoré zmysluplne fungujú. Na každej úrovni a v každej oblasti je k úspechu potrebné nadšenie, slušnosť a odbornosť. Platí to aj pre správu celej krajiny a platí to aj pre politiku. Slovensko je ešte stále nezrelou krajinou, v ktorej ani väčšinová spoločnosť nie je integrovaná do základných demokratických pravidiel fungovania štátu a spolužitia občanov. Na tejto ceste k normálnosti pokračuje KDH po Novembri 1989 zo všetkých politických strán na Slovensku najdlhšie. Naviac, je to štandardná politická strana a Slovensko potrebuje aj na politickej scéne štandardnosť a nie experimentálne úlety, ktorých bolo dosť. Takejto stabilite, čitateľnosti, zrelosti, slušnosti a odbornosti chcem napomôcť.  Oblasti spolužitia s rómskou menšinou a ľudských práv sú a budú zohrávať dôležitú úlohu v našom živote a preto práve v tejto oblasti chcem byť aktívny a užitočný, okrem mimovládnych aktivít, aj pre KDH. Nemám zvyšných síl na to, aby som robil aj iné ako najťažšie veci. Som presvedčený, že obojstranne efektívna spolupráca s KDH môže priniesť .”

Tím plus vyjadruje tímovú a individuálnu spoluprácu odborníkov a osobností verejného života s predstaviteľmi a expertmi hnutia. Ide o osobnosti verejného života, ktoré nie sú členmi KDH, prijímajú či zdieľajú programové priority, cestu a víziu KDH. Spolupráca bude zameraná na tvorbu programu a riešení pre jednotlivé oblasti života a ich komunikáciu s verejnosťou.

Do Tímu plus už patrí aj bývalý úspešný slovenský hokejový tréner Ján Filc a právnik Peter Kubina. Filc sa venuje oblasti vzdelávania a športu, Kubina oblasti spravodlivosti a právneho štátu. V blízkej budúcnosti majú pribudnúť ďalší.

- Reklama -