SaS: Avizovaná očista škôl nebude mať žiaden dopad, ide o predvolebné tančeky

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Ministerstvo školstva s veľkou pompou ohlásilo začiatok očistného procesu v prostredí vysokých škôl. Strana Sloboda a Solidarita je presvedčená, že ide len o predvolebné tančeky, ktoré nebudú mať žiadny reálny dopad,“ hovorí Poliačik.

Zdvihnutý prst Akreditačnej komisie sme videli už v minulosti, no výsledkom bola maximálne zrušená fakulta alebo dve. Inak školy počas roku vždy vedeli zmobilizovať potrebné sily na nápravu formálnych nedostatkov a svoj status nakoniec obhájili. „Cestou, ktorú dnes minister Draxler ohlásil, sa k zlepšeniu vysokého školstva nedostaneme. Nekvalitné školy totiž začnú zo systému vypadávať len vtedy, ak o ne prestane byť záujem. Štát by mal výrazne zvýšiť informovanosť rodičov, študentov aj budúcich zamestnávateľov o dosiahnutých výsledkoch jednotlivých škôl,“ dodáva Poliačik s tým, že zainteresovaní musia predsa vedieť, koľko percent študentov z danej školy nájde uplatnenie na trhu práce a aké majú platy.

Podľa liberála rovnako treba na trhu práce odstraňovať deformácie a prestať vo verejnej správe vyžadovať vysokoškolské vzdelanie aj tam, kde nie je nutnou kvalifikačnou podmienkou. „Ak vysokoškolské tituly znovu nadobudnú cenu a rodičia, študenti aj zamestnávatelia ich začnú opäť vnímať ako reálnu pridanú hodnotu pri kvalifikácii absolventa, sami študenti začnú preferovať školy, ktoré produkujú kvalitu. Vysoké školy, ktoré sú dnes len tlačiarňou titulov, budú jednoducho vytesnené zo systému,“ uzatvára Poliačik.

- Reklama -