Fico (SMER-SD): Nehádame sa, robíme

0
Predseda vlády SR Robert Fico (Autor: sita)

V utorok pred dvoma týždňami sme ohlásili podpísanie memoranda s britským koncernom Jaguar Land Rover, ktorým sa Slovensko dostalo „na krok“ od definitívneho získania megainvestície za 1,4 miliardy eur, ktorá má potenciál vytvoriť až 8-tisíc pracovných miest. Okrem všetkých iných prínosov je investícia tohto objemu ďalším potvrdením, že Slovensko je vnímané ako krajina s veľmi dobrou perspektívou.

V stredu 19. augusta sme v Rožňave s predstaviteľmi samospráv okresov s najvyššou mierou nezamestnanosti diskutovali o pripravenom vládnom modeli automatickej pomoci týmto regiónom, ktorý chceme spustiť do praxe do konca roka. Súhrou radu opatrení, ako sú – zníženie hranice objemu investície z 3 miliónov na 100-tisíc eur na získanie štátnej pomoci vo výške 45 až 55 percent investície, priama finančná podpora podnikania v poľnohospodárstve, zvýšenie podpory sociálneho a nájomného bývania, pomoc pri predfinancovaní projektov z fondov EÚ, odvodové úľavy pre nezamestnaných, chceme v prvom rade podporiť vznik ďalších pracovných miest v týchto ťažko skúšaných regiónoch.

Na Agrokomplexe v Nitre som ohlásil zámer vlády podniknúť kroky na zastavenie predaja slovenskej ornej pôdy do rúk zahraničných vlastníkov. Súčasne bola predstavená konkrétna schéma finančnej podpory domácností pri investíciách do malých obnoviteľných zdrojov energie v objeme 45 miliónov eur, ktorá je súčasťou druhého vládneho balíčka pre ľudí.

Vo štvrtok predseda NR SR odprezentoval návrh prelomového zákona o športe, ktorý má podporu drvivej väčšiny športovej základne Slovenska. V stredu bude o ňom rokovať vláda. A napokon, cez víkend sme v Trnave slávnostne otvorili vlajkovú loď aktuálneho projektu spolupráce štátu so Slovenským futbalovým zväzom v objeme 45 miliónov eur, v rámci ktorého získajú štadióny v 21 mestách Slovenska nové tribúny a vyhrievané trávniky.

Okrem tohto agentúra Fitch popri potvrdení ratingu A+predpovedá Slovensku rast ekonomiky na úrovni 3 percent HDP a najnovšie údaje trhu práce potvrdzujú už dva a pol roka trvajúci trend poklesu nezamestnanosti.

V takomto nasadení a tempe budeme pokračovať až do jari, a preto odovzdáme Slovensko v podstatne lepšom stave, ako sme ho v roku 2012 prebrali. Či bude mať naša krajina stabilnú vládu s ťahom na výsledky aj po voľbách, o tom rozhodnú ľudia.

- Reklama -