SaS: T. Borec úpravou pravidiel pre vymáhanie peňazí nebankovkami priznal zlyhanie

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Rozhodli sa konať tí, ktorí nielenže zodpovedajú za beztrestnosť týchto úžerníckych praktík, ale na nich prostredníctvom nastrčených osôb možno aj participujú.

„Výrok ministra, že predloží do parlamentu zákon, ktorý nariadi, aby boli súdy povinné aj v prípadoch úverov zabezpečených zmenkami posudzovať aj dobré mravy a primeranosť zmluvných podmienok, je nielen priznanie vlastného zlyhania. Je to aj pokus o populistické zabielenie skutočnosti, že Najvyšší súd si v podstate nikdy riadne neplnil svoju povinnosť zjednocovania judikatúry, ako aj žalostného stavu morálnej výbavy mnohých našich sudcov,“ uvádza tímlíder SaS pre Spravodlivosť Alojz Baránik.

Niektorí sudcovia dávajú napríklad veľkú váhu poľahčujúcim okolnostiam, ktoré sú často vyfabrikované a hneď je nejaká celebrita alebo politik z toho najhoršieho vonku. „Pritom obyčajný človek, ktorý nemá styky a peniaze na drahých advokátov, si takúto ohľaduplnosť sudcov len málokedy vyslúži,“ dodáva Baránik.

Súdy by mali vo všetkých kauzách vychádzať z princípu, že analogické prípady sa posudzujú a penalizujú podľa rovnakých princípov a meradiel, a to nielen v prípade nebankoviek. „Sme za to, aby sudcovia museli prípadné odchýlky od predchádzajúcich rozsudkov dôkladne zdôvodniť, a toto zdôvodnenie by mali mať povinnosť si aj obhájiť pred verejnosťou,“ tvrdí Baránik.

- Reklama -