Danko (SNS): Chudobu regiónov treba riešiť komplexne

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

Riešenie však považujeme za čiastkové, pretože má ísť o podporu pracovných miest uhradením časti investícií a odvodovými úľavami len pre investorov s investíciou nad 100-tisíc eur pri vytvorení najmenej 10 pracovných miest.

Podľa informácií takémuto investorovi vznikne automaticky nárok na štátnu pomoc vo výške 40-45 percent podpory. Podľa SNS však netreba zabúdať na to, že v okresoch s najvyššou nezamestnanosťou ako Rimavská Sobota, Revúca, Sabinov a mnohé iné, by ľuďom pomohli podpory aj pri nižších investíciách.

Vláda opäť nemyslí na živnostníkov a malých podnikateľov. Pritom živnostník, ak by mohol vytvoriť len 1-2 pracovné miesta, alebo mohol do podnikania zapojiť členov svojej rodiny, by podporu od štátu v akejkoľvek forme určite privítal. Najmä v hladových dolinách je prepotrebné zamestnávať aspoň po malých čiastkach, po jednotlivcoch, aj to je istá pomoc regiónu.

Namiesto toho sa živnostník borí s toľkou administratívnou záťažou, neprehľadnou legislatívou a neustále sa zvyšujúcimi odvodmi, že nakoniec nejeden z nich zavesí živnosť na klinec a výhodnejšie je preňho byť evidovaný na úrade práce, alebo pracovať načierno.

Podľa SNS tiež netreba zabúdať ani na to, že investície a ekonomický rast regiónov prichádzajú ruka v ruke s rozvinutou infraštruktúrou. Pokiaľ sa do dlhodobých plánov vlády nedostanú opravy a výstavba komunikácií a diaľničná sieť v strede, na juhu a východe krajiny, môžeme na investície zabudnúť. Každý, kto chce podnikať či v malom, či vo väčšom, pokiaľ nie je čistý lokálpatriot, si radšej vyberie ten región, kde je všetko jednoduchšie a rýchlejšie dostupné.

Preto SNS vyzýva na predostrenie komplexnej a dlhodobej koncepcie rozvoja regiónov, ktoré by juh či východ Slovenska zmenili z hladových dolín opäť na prosperujúce a rozvinuté oblasti.

- Reklama -