Faktor (KDH): Ďalšia ťažká rana korupcii v zdravotníctve

0
Marian Faktor (Autor: KDH)

Podmienkou na výkon akéhokoľvek zdravotníckeho povolania sa má stať osvedčenie o absolvovaní vzdelávania o protikorupčnom správaní cez Slovenskú zdravotnícku univerzitu. (navrhovaný §31 ods. 5, prvá veta)

Zhruba 100 tisíc zdravotníkov má byť preškolených do roku 2027. Týka sa to všetkých: pracujúcich v nemocniciach, ambulanciách, lekárňach či laboratóriách.

Sestričky, chceli ste vyšší plat? Nič také, a ešte si zaplaťte za školenie, že brať úplatky sa nepatrí. A spolu s vami sa tam budú školiť aj lekári, laboranti, sanitári či logopédi.

Atmosféra vlaňajšej horúcej zdravotníckej jesene, ktorá pripravila o kreslo Pavla Pašku i Zuzanu Zvolenskú, postupne vyprchala. Spolu s ňou aj nádej, že by snáď chobotnica korupcie v zdravotníctve konečne dostala po chápadlách. Zodpovední ľudia, teatrálne popravení pred kamerami, dostali náhradné teplé fleky. Neraz naďalej rozhodujú o rovnakých veciach v rovnakých nemocniciach. Prípadne na Úrade pre dohľad.

Z pár protikorupčných riešení, ktoré minister Čislák avizoval ešte pred Vianocami, sa žiadne nezaviedlo. Načo aj, keď 3x predražené piešťanské CT bola podľa neho len pseudokauza? A ako by povinnosť absolvovať protikorupčné školenie zabránila tejto vraj pseudokauze? Z piatich vtedajších členov správnej rady piešťanskej nemocnice by ho absolvovala len zástupkyňa sestier a MUDr. Suchánek, ktorý na netransparentné nákupy upozorňoval aj bez tohto zbytočného školenia. Nominanti SMER-u by si, ako sa vraví v raperskom žargóne, „išli svoje“.

Je zrejmé, že SMER sa rozhodol zavádzať len pseudoriešenia. Ako napríklad zriadenie e-mailových schránok v 13 štátnych nemocniciach, kam môžete poslať podnet na podozrenie z korupcie. Pritom na ministerstve takáto „protikorupčná“ linka jestvuje už 5 rokov. Za ten čas postúpila polícii len deväť prípadov.

Pseudoriešením je aj zákaz poplatkov v ambulanciách. Poplatky sa samozrejme platia ďalej, teraz však už bez akýchkoľvek pravidiel.

No, a povinné školenie o protikorupčnom správaní je podobné pseudoriešenie. Keby bol profesor Fischer absolvoval takéto školenie, akiste by sa nebol ulakomil na dve kačice…

Systémové riešenie korupcie v zdravotníctve je v odstraňovaní jej príčin, nie dôsledkov. Na to však zrejme minister zdravotníctva nedostal mandát. V každom prípade sa proti tomuto absurdnému návrhu, ktorý nerieši podstatu korupcie v zdravotníctve a uráža desaťtisíce slušných sestier a zdravotníckych pracovníkov postavím a navrhnem jeho vypustenie z pripravovanej novely zákona.

- Reklama -