Moravčík (KDH): Tragikomédia okolo Grécka pokračuje

0
Miloš Moravčík, podpredseda KDH (Autor: SITA)

Ministri financií krajín eurozóny včera večer (19.8.) schválili uvoľnenie prvej časti nového úveru pre Grécko v objeme 13 miliárd eur. Dnes ráno (20.8.) už Gréci hlásili, že majú peniaze na účte. Až popoludní, keď už bolo po všetkom, o tom prišiel minister financií Peter Kažimír rokovať do našej Národnej rady s poslancami európskeho výboru a výboru pre financie a rozpočet. Pri pohľade na to, ako sa o tom intenzívne diskutovalo v Nemecku, Holandsku, Rakúsku, Fínsku, Španielsku a v ďalších krajinách, to vyzerá ako zlý žart od nášho ministra financií.

K zaslaniu peňazí Grékom pritom neprišlo z večera do rána. Úver Grécku intenzívne pripravovali niekoľko týždňov. Už 11. augusta bola dohoda hotová na technickej úrovni. Pred týždňom, v piatok podvečer (14.8.), zaň náš minister financií zahlasoval v Bruseli. V ten deň ešte dopoludnia sme ho spolu s europoslancom Ivanom Štefancom vyzvali, nech informuje slovenskú verejnosť o rizikách nového úveru Grécku. Odkázal nám, že nech sa nebojíme, že nám z toho v princípe nič nehrozí. Keď však z toho krajinám Eurozóny nič nehrozí, tak potom prečo v Holandsku vyžadovali kvôli tomu hlasovanie o dôvere premiérovi a prečo v Nemecku časť vládnej strany odmietla za nový úver zahlasovať. Veď ak by to bolo také bezrizikové, nikto by s tým nemal žiaden problém.

Búrlivá diskusia z viacerých krajín eurozóny potvrdzuje, že nová pôžička Grécku so sebou nesie vážne riziká. Nie preto, že Grécko je Grécko, ale preto, že mu vládnu ľavicoví populisti, ktorí jeden deň kričia NIE a druhý deň zase ÁNO. Posledné týždne kričia áno, pretože majú na dosah peniaze. Uvidíme, dokedy im to vydrží a čo sa stane potom, keď prestanú nový úver splácať. Vysoko pravdepodobné je to, že keď Gréci do trvalého eurovalu (ESM) nezaplatia, tak bude Slovensko požiadané o ďalšie peniaze, aby ESM neklesol rating a dôveryhodnosť. Túto peňažnú injekciu do ESM však nebudú hradiť ministri za SMER zo svojho, nebude hradená ani z účtu na Belizé, poskladajú sa na ňu bežní ľudia cez zvýšené dane. Toto žiaľ zjavne nášho ministra financií netrápi.

- Reklama -