SaS: Školským jedálňam treba poskytnúť väčšiu slobodu pri varení

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Vyjadrujeme však obavu, že plán, ktorý navrhuje minister Juraj Draxler, je v tomto ohľade nedostatočný a šitý horúcou ihlou. Zdravá výživa nie je o tom, že rozpošleme 63 hipsterských receptov z bratislavských bistier do škôl a následne vyškolíme pracovníkov jedální. Stále zostáva približne 1300 receptov, ktoré dnes jedálne používajú a medzi ktorými sú vyše 50 rokov neaktualizované receptúry,“ konštatuje poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre školstvo Martin Poliačik.

Považujeme za potrebné jedálenským zariadeniam poskytnúť väčšiu slobodu pri varení jedál. Súčasné recepty sú príliš striktné a zväzujúce. Rovnako si treba uvedomiť, že pribúda detí s rôznymi stravovacími potrebami, na ktorých požiadavky musia vedieť školské jedálne reagovať. V pláne, ktorý minister Draxler predstavil nič také neevidujeme.

„Nové receptúry nevyriešia problém s obstarávaním kvalitných surovín pre školské jedálne a poctivým prístupom personálu k samotnej príprave jedál. Treba zmeniť verejné obstarávanie, normy, prístup manažérov škôl i rodičov k stravovaniu žiakov. Iba tak môžeme dosiahnuť vyššiu kvalitu,“ dodáva Poliačik s tým, že nové recepty ako inšpirácia sú vítané, ale je to sekundárna záležitosť a považujeme ju skôr za predvolebné vykazovanie činnosti, než za reálne riešenie problémov.

- Reklama -