Galko (SaS): Včera Procházka, dnes Matovič. Na koho ďalšieho pošlú smeráci policajtov?

0
Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

O Igorovi Matovičovi si môže, kto chce, myslieť tie najhoršie veci. Potajomky si nahral Procházku a zverejnil nahrávku, šokovanému kolegovi Poliačikovi vysypal na hlavu striekačky, Bugára nazval chrapúňom. Dnes je však našou povinnosťou stáť pri ňom.

Najprv niečo z nedávnej histórie

Gábor Grendel bol perspektívny kandidát na starostu bratislavského Starého Mesta za štvorkoalíciu Nova – SaS – KDH – Most, ktorý by za normálnych okolností a pri férovom spôsobe boja svojich súperov porazil. Neporazil, lebo bolo na ňom spáchané svinstvo.

Mesiac pred komunálnymi voľbami bolo naňho údajne podané anonymné trestné oznámenie. Vraj za rok 2013 nepriznal príjem od hnutia Nova v sume 14-tisíc eur, čím sa vraj dopustil trestného činu skrátenia dane.

Bol to nezmysel: Grendel svojmu hnutiu v roku 2013 len vystavil faktúry, ale tie mu boli uhradené až v roku 2014. A keďže ako živnostník používa jednoduché účtovníctvo, tieto príjmy presne podľa zákona zdanil v daňovom priznaní za rok 2014. Napriek tomu vyšetrovateľ rýchlo začal trestné stíhanie vo veci daňového podvodu. Uznesenie o ňom bolo týždeň pred voľbami rozoslané do médií a tie informovali ako žeravé. Grendelov protikandidát Števčík, ktorý kandidoval pod visačkou nezávislého kandidáta, ale po voľbách sa k nemu prihlásil Smer, porazil Grendela o 25 hlasov a voľby vyhral.

Malá odbočka – mal som tú česť

Na jeseň 2014 som vstúpil do kauzy agresívneho policajta, ktorý neprimerane zasahoval proti vodičke v Bratislave. Počas tých dní vyplávalo na povrch aj podozrenie, že dotyčnému policajtovi v minulosti zomrel pri zákroku mladý chlapec. Aspoň svedkovia tej udalosti to tvrdili – informáciu som zverejnil a stala sa predmetom vyšetrovania.

Krátko potom odvysielala TA3 reportáž, že dvaja policajti, čo boli súčasťou hliadky pri predmetnom zákroku, podali na mňa trestné oznámenie. TA3 opäť uviedla nepravdivé fakty: vraj som ich dvoch obvinil, že neposkytli tomu mladému chlapcovi prvú pomoc. Pričom ja som vždy hovoril výlučne o ich kolegovi. A opäť hovorca polície skutočnosť, že trestné oznámenie bolo podané, potvrdil.

Lenže túto záležitosť chcel riešiť aj redaktor iného média, ktorý sa so mnou skontaktoval a ktorému sa podarilo oboch zmienených policajtov aj vypátrať. Obaja to, že by boli podali trestné oznámenie, popreli (!). A keď sa na to potom pýtal v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) – opäť to bola NAKA rovnako ako teraz v prípade Matoviča –, tak vraj z nich horko-ťažko vyliezlo, že to vlastne tí dvaja zmienení policajti neboli, ale vraj „prišlo“ na Galka anonymné trestné oznámenie. Nakoniec teda k môjmu trestnému stíhaniu ani k trestnému stíhaniu vo veci nedošlo. Zatiaľ.

Ako cez kopirák

Opäť „anonymné“ udanie a opäť pred voľbami. Opäť politik z opozičnej strany – aj keď vlastne nie on, ale jeho rodinná firma, ako ju on nazýva. Podvádzanie takým primitívnym spôsobom, ako to naznačujú medializované informácie, že by bola faktúra s istou zľavou vystavená dodávateľovi a faktúra s inou zľavou zaúčtovaná do účtovníctva, je asi na úrovni orangutana alebo až za ňou. To, že by bol Matovič takto praštený (ak je pravda a asi je, že stále má na veci vo svojej firme značný vplyv), je rovnako pravdepodobné ako to, že zajtra napadne v Bratislave sneh.

Ale iné je dôležité – napríklad to, že polícia má k dispozícii teraz všetky údaje jeho (pardon, nie jeho, ale rodinnej) firmy. Môžu sa hodiť.‎ Zároveň sa môže celkom dobre podariť nalepiť mu na čelo pečiatku, že je (ekonomický) zločinec a podvodník.

Ľudia totiž nerozlišujú medzi tým, keď je trestné stíhanie vo veci a keď je niekto konkrétny trestne stíhaný alebo už nedajbože aj obžalovaný či odsúdený. Zlieva sa im to dohromady. Nezabudnime, že TA3 „exkluzívne“ odvysielala, že „Matovičova firma je trestne stíhaná“, čo bol vyslovený blud (trestnú zodpovednosť právnických osôb na Slovensku v legislatíve ani nemáme).

Selektívna rovnosť pred zákonom a boj o charakter štátu

Mali by sme sa tešiť rovnosti pred zákonom. Konečne „naháňajú“ aj politikov. Ale takto? Toto nie je nič iné ako selektívne prenasledovanie nepohodlných. Ak sa nám znepáčiš, teba stíhať budeme. Viete si predstaviť, že by rovnakým spôsobom ako u Grendela alebo Matoviča postupovali, ak by niekto poslal anonymné udanie na Počiatkove a Kaliňákove kaviarne? Alebo Glváčov hotel? Trestné stíhanie, komando, účelová medializácia?

Nie je to tak dávno, čo sa premiér veľavýznamne spýtal Radoslava Procházku, či mu má pred očami zašibrinkovať fotografiami z jeho stretnutia s právnikom Kubíkom, ktorý vlastní osemmiliónovú pohľadávku voči mestu Martin. Som presvedčený, že Robert Fico nemal na mysli tie zo svadby spred 20 rokov, kde bol Procházka Kubíkovi na svadbe, ale nejaké „aktuálnejšie“.

Procházka si teda radšej veľmi rýchlo „spomenul“, že sa s Kubíkom stretol na jar tohto roku, hoci predtým tvrdil, že ho 20 rokov nevidel. Keď sa nad tým hlbšie zamyslíme, malo by nás mraziť z toho, odkiaľ premiér tie fotografie mal. A ešte viac, keď si uvedomíme, ako ich tento podlý predseda vlády použil. Koniec-koncov, aj Procházka bol nedávno obvinený a obvinenie časom zrušili – varovný odkaz, aby začal sekať dobrotu, teda dostal aj on.

Takže môj záver je: predvčerom to bol Grendel, včera Procházka, dnes Matovič a zajtra to môže byť hocikto ďalší. Preto nemôžem mlčať a hrať hru na nezávislú políciu a prokuratúru.

Hocikto z nás má právo myslieť si o Matovičovi, prípadne o jeho politickom koncepte to najhoršie. Ale toto nie je o tom. Toto je o závažnom podozrení, že dnešná mocenská oligarchia zneužíva políciu a prokuratúru na diskreditáciu a likvidáciu svojich oponentov. Je to doslova zápas o charakter nášho štátu.

- Reklama -