Strany si musia už čoskoro zriadiť transparentné účty, z ktorých budú financovať svoje predvolebné výdavky. Háčik je v tom, že niektoré kampane sú už dávno v plnom prúde

0
volebná komisia (Autor: SITA)

K vytvoreniu volebného kódexu, ktorý zjednocuje pravidlá pre všetky druhy volieb na Slovensku, viedla vládu najmä kritika zo zahraničia. Viacero európskych organizácií bujujúcich proti korupcii nám vytýkalo, že voľby sú netransparentné a majú zbytočne zložité pravidlá, ktorým ľudia nerozumejú. Od polovice roka 2015 sa preto všetky voľby na Slovensku riadia novými pravidlami zahrnutými v kódexe, na ktorom pracovala ešte vláda Ivety Radičovej.

Maximálne 3 milióny eur

Okrem zjednotenia pravidiel pri rôznych voľbách sa v dokumente z dielne ministerstva vnútra píše aj o transparentnom financovaní predvolebných kampaní. Kódex jasne udáva, že všetky politické subjekty, ktoré sa zúčastnia na voľbách, musia minimálne pol roka pred voľbami zriadiť transparentný účet, z ktorého budú potom financovať celú svoju kampaň. Suma, ktorú každá strana použije na platenie všetkých predvolebných výdavkov spojených sjej  propagáciou, nesmie presiahnuť 3 milióny eur.

Budúcoročné voľby do parlamentu budú prvé, pri ktorých budú platiť pravidlá z nového volebného kódexu. Hlasovanie o novom zložení Národnej rady je naplánované na marec, takže politické strany si musia podľa pravidiel založiť transparentný účet najneskôr v októbri. Háčik je však v tom, že kampane viacerých strán sú už dávno v plnom prúde a len málo politických zoskupení na Slovensku si transparentný účet založilo v predstihu. Oveľa viac je strán, ktoré na kampaň už minuli státisíce eur a s transparentným účtom čakajú až na zákonom stanovenú lehotu.

 

- Reklama -