R. Fico: Vládne balíčky ekonomike neškodia

0
Predseda vlády SR Robert Fico (Autor: sita)

Standard & Poor's okrem zlepšenia úverovej spoľahlivosti Slovenska predpovedá našej ekonomike do roku 2018 stabilný rast HDP na úrovni okolo 3 percent a znižovanie úrovne deficitu aj celkovej miery zadlženia krajiny. Agentúra týmto potvrdila viaceré prognózy domácich aj medzinárodných inštitúcií, ktoré hodnotia základy ekonomickej dynamiky Slovenska ako zdravé a udržateľné. Rovnakým potvrdením boli ostatné správy rezortu hospodárstva o výraznom zvýšení objemu zahraničných investícií na Slovensku s potenciálom vytvoriť ďalších 10-tisíc pracovných miest.

Tieto skutočnosti sú dôležité aj pre ucelenosť obrazu o vládnych balíčkoch pre ľudí. Ich kritici totiž zabúdajú na zásadnú skutočnosť, že na prijímanie pozitívnych opatrení voči ľuďom musela vláda najskôr vytvoriť rozpočtové predpoklady. Len vďaka tomu, že od apríla 2012 dôsledne ozdravujeme verejné financie, sme spustili bezprecedentný boj proti daňovým únikom a podporili dobré trendy v ekonomickom raste, máme dnes vďaka lepšiemu výberu daní k dispozícii zdroje, ktoré vraciame ľuďom v podobe opatrení na zlepšenie ich životnej úrovne. Tieto finančné predpoklady vládnych balíčkov sa nedostavili samy od seba, sú výsledkom domácej ekonomiky, teda aktivity ľudí a zodpovednej práce vlády, najmä rezortu financií – ak mám byť úplne presný.

Rozhodnutím vlády o vratkách za plynové účty pre 1,4 milióna domácností vo výške 6 percent ich ročných nákladov na plyn sme 28. júna, teda prakticky do roka a mesiaca, naplnili všetkých 15 opatrení prvého balíka na zlepšenie životnej úrovne ľudí. A o pár dní,6. augusta, sme na priehrade Duchonka ohlásili realizáciu prvého opatrenia druhého vládneho balíka – bezplatné tábory pre deti zo sociálne slabších rodín v zariadeniach ministerstva vnútra a obrany. 15 opatrení druhého vládneho balíčka bude zrealizovaných do konca tohto volebného obdobia a v decembri ohlásime tretí balík, ktorý bude naplnený, ak bude Smer-SD súčasťou budúcej vlády.

Chceme, aby ľudia presne vedeli, čo majú od budúcej vlády očakávať, ak jej súčasťou bude Smer-SD, a čo, ak ju bude opäť zostavovať pravicový zlepenec. Preto som opozičné strany vyzval, aby sa prestali vykrúcať a jasne povedali, ako s opatreniami pre ľudí naložia.

- Reklama -