Ministerstvo obrany: Vláda bude rokovať o zavedení vojenskej prípravy

0
Martin Glváč (Autor: SITA)

Podľa návrhu by mali občania za tento dobrovoľný výcvik dostať 375 eur. Vzhľadom na to, že sa nejedná o príjem, ale príspevok, ministri obrany a financií sa dohodli, že táto suma nebude podliehať zdaneniu, aj napriek pripomienke ministerstva financií.

 „S ministrom financií sme sa dohodli, že z tohto príspevku nebudú absolventi platiť daň z príjmu. Verím, že mladí ľudia prejavia záujem o takýto výcvik, ktorý tu po skončení povinnej základnej služby absentoval,“ povedal minister obrany SR Martin Glváč. Zároveň dodal, že projekt by sa mal odštartovať už v budúcom roku a postupne bude mať možnosť absolvovať výcvik viac ako 150 občanov ročne.

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíka Milan Maxima by peniaze nemali byť hlavným motivačným faktorom pre prípadných záujemcov o tento výcvik. „Kandidáti na absolvovanie dobrovoľnej vojenskej prípravy by, okrem získania  finančného a materiálneho zabezpečenia, mali preukázať najmä vysokú úroveň vlastenectva a pocitu spoluzodpovednosti za bezpečnosť vlastnej krajiny,“ zdôraznil.
 
Absolventom dobrovoľnej vojenskej prípravy budú tiežzapožičané výstrojové náležitosti, uhradené cestovné náklady na prípravu a z prípravy, ako aj ďalšie benefity v oblasti sociálneho a zdravotného poistenia. Podľa návrhu by mali občania za tento dobrovoľný výcvik dostať 375 eur, avšak táto suma nemusí byť konečná.
 
Medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu zákona bolo ukončené minulý týždeň, po ich vyhodnotení bude predložený na rokovanie vlády SR.

- Reklama -