Most-Híd: Sociálna poisťovňa dostala živnostníkov do právnej neistoty

0
MOST-HÍD (Autor: MOST-HÍD)

„Počnúc dnešným dňom sa tisícky živnostníkov ocitli v právnej neistote,“ vyhlásila to na dnešnej tlačovej besede podpredsedníčka Most-Híd Lucia Žitňanská. V pondelok 10. augusta totiž uplynula živnostníkom zákonná povinnosť uhradiť poistné odvody v novej výške, o ktorej ich mala informovať Sociálna poisťovňa, ktorá však kvôli problémom na Finančnej správe tak neurobila alebo urobila zmätočne.

„Sociálna poisťovňa následne na to oznámila cez svojho hovorcu, že predlžujú termín splatnosti do 2. septembra, čo však nie je právne možné. Dátum splatnosti odvodov stanovuje zákon a žiaden hovorca a ani riaditeľ poisťovne tento dátum nemôže svojvoľne zmeniť,“ priblížila pochybenie Sociálnej poisťovne Lucia Žitňanská. Teraz podľa Žitňanskej hrozí, že živnostníkom, ktorí neuhradili poistné, budú vyrubené penále z omeškania.

Vláda sa riešeniu tejto krízovej situácie, ktorá nastala po problémoch na Finančnej správe, vôbec nevenovala. „Vyzývam preto premiéra Fica aby namiesto prezentácie predvolebných sociálnych balíčkov urobil potrebné právne a politické kroky, ktoré tento stav právnej neistoty živnostníkov ukončia,“ vyzvala premiéra Lucia Žitňanská. Podľa nej je potrebné pripraviť zmenu zákona, ktorá by riešila vzniknutú situáciu spätne. „V prípade nekonania vlády predložím za stranu Most-Híd do parlamentu novelu zákona, ktorá umožní zákonnou cestou odpustiť penále živnostníkom za neuhradené júlové poistné,“ dodala Žitňanská. Premiér by sa zároveň podľa nej mal k celej veci postaviť čestne a priznať pochybenia ako na Finančnej správe, tak aj v Sociálnej poisťovni a samozrejme vyvodiť z toho aj politickú zodpovednosť. 

- Reklama -