Premiér Fico zmenil názor na utečencov

0
Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

„V aktuálne prijatej dohode sa hovorí o 500 ľuďoch. Ak by bol tento mechanizmus vnímaný ako veľmi efektívny, sme ochotní pomáhať ďalej. Potom môžeme byť veľmi aktívni, pričom od všetkých migrantov očakávame, že budú disciplinovaní a budú dodržiavať tunajšie zákony. Pokiaľ nechcú akceptovať životný štýl a pravidlá, budeme reagovať veľmi rázne,“ vyhlásil Fico, ktorý dnes rokoval s rakúskym prezidentom Heinzom Fischerom.

Slovensko malo prevziať 1 200 utečencov z Talianska a Grécka

Ministri vnútra oboch krajín sa dohodli na dočasnom ubytovaní 500 migrantov, ktorí sú  umiestnení v rakúskom utečeneckom tábore Traiskirchen, 21. júla. Slovensko prisľúbilo svojmu susedovi pomoc, lebo Rakúsko patrí k európskym štátom, ktoré majú veľké problémy s prívalom migrantov z Blízkeho východu a z Afriky.

Utečenci tu môžu zostať nanajvýš šesť mesiacov. „Potom musia ísť späť, aby mohlo byť dokončené ich azylové konanie,“ potvrdil Fico dočasnosť opatrenia. Premiér naznačil, že Slovensko bolo ochotné pristúpiť na dohodu s Rakúskom kvôli debate o záväzných kvótach v EÚ, ktoré majú umožniť spravodlivejšie rozdelenie utečencov medzi členské štáty.

Slovensko malo napríklad prevziať 1 200 utečencov z Talianska a Grécka. „To nás znervóznilo. Nevieme, či medzi nimi nie sú teroristi alebo extrémisti. Zároveň je ťažké integrovať ľudí, ktorí majú inú tradíciu a kultúru. Na Slovensku je veľa Rómov. Veď ani nezvládame integrovať ich, našich vlastných štátnych občanov. Aké ťažké by to potom bolo s ľuďmi zo severnej Afriky?“ povedal Fico.

autor: ČTK, mp

- Reklama -