Predstavitelia SDKÚ-DS si v Handlovej pripomenuli obete banského nešťastia

0
Pavol Frešo (Autor: SITA)

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo a krajský predseda strany v Trenčianskom kraji Ján Spevár si dnes na pietnej spomienke v Handlovej pripomenuli mená všetkých dvadsiatich obetí banského nešťastia.

Predstavitelia SDKÚ-DS účasťou na pietnej spomienke vyjadrili hlbokú ľútosť rodinám zosnulých baníkov a záchranárov. Práve oni sa totiž po nešťastí museli vysporiadať so stratou svojich najbližších. Akékoľvek slová útechy a podpory im však ich milovaných žiaľ už nikdy nevrátia. Banská tragédia v Handlovej poukázala na to, aká je práca v podzemí pri dobývaní uhlia, či iných nerastných surovín, nebezpečná.

Obeťami banského nešťastia z 10. augusta 2009 sa stali 20 baníci – 11 banských záchranárov a deväť baníkov, ktorí ráno likvidovali požiar v časti Východnej šachty v hĺbke zhruba 330 metrov pod povrchom. Približne o 9.30 sa prerušilo telefonické spojenie a vypadli snímače, ktoré indikujú stav banských plynov. Pravdepodobne vtedy nastal výbuch, ktorého tlaková vlna ľahko zranila aj ďalších deviatich baníkov, vzdialených od miesta nešťastia 150 až 200 metrov.

- Reklama -