Chovan (SNS): Energia z obnoviteľných zdrojov je rukojemníkom vládnej politiky

0
Vladimír Chovan (Autor: SNS)

Slovenská republika môže bez problémov patriť k štátom plniacim si záväzky EÚ o podpore energie z OZE. Aktuálna situácia v tejto oblasti však dáva za pravdu tým, čo začínajú zvoniť na poplach.

Slovensko bude musieť do roku 2020 , teda len o štyri roky, zvýšiť výrobu energie z OZE až o takmer polovicu! Na Slovensku má totiž spotreba energie vyrobenej z OZE dosiahnuť 14-percentný podiel na hrubej konečnej energetickej spotrebe. Teda nielen na výrobe elektrickej energie, ale aj na výrobe tepla, chladu, energie v doprave a pod.

V okolitých členských štátoch EÚ viedol rozumný a systematický prístup k výrobe energií z OZE prvej generácie k stabilizácii a zlepšeniu hospodárskych výsledkov poľnohospodárov a podnikateľov. Spracovanie odpadov z prevádzok živočíšnej a potravinárskej výroby znížilo náklady na ich likvidáciu, zvýšilo tržby a stabilizovalo cash-flow podnikov. Je veľmi dôležité, aby Slovenská republika nepremárnila rovnakú šancu pri zavádzaní výroby energie z OZE druhej generácie.

Slovenská vláda zvolila diferencovaný prístup k výrobcom energie z OZE. Na jednej strane vláda zaujala deštrukčný prístup k väčšine malých a nezávislých producentov, keď im dokázala odňať zákonom garantovanú podporu na 15 rokov formou nezmyselnej byrokratickej požiadavky o strojnásobenom nahlasovaní vyrobeného množstva. Na druhej strane vybrané a preferované energetické zariadenia podnikateľských skupín napojených na vládnu stranu užívajú miliónové podpory v doplatkoch na dorovnanie rozdielov medzi výkupnou a výrobnou cenou.

Slovenská národná strana žiada vládu SR, aby ihneď prijala opatrenia na stabilizáciu a efektívne rozšírenie výroby energie z OZE. V prvom rade je nevyhnutné, aby vláda okamžite vrátila podporu takmer 1 150-tim výrobcom ekologickej energie, ktorým bola rozhodnutím regulátora odňatá. Rovnako je nevyhnutné, aby vláda okamžite odstránila protizákonný stav, ktorý pravdepodobne s jej vedomím nastal pri zastavení prijímania žiadostí o pripojenie nových zdrojov energie z OZE. Týmto krokom sa zastavila aj realizácia efektívnych projektov, napríklad takých, ktoré celú vyrobenú elektrinu a teplo spotrebovávajú priamo na mieste výroby.

Za vzniknutý stav je vláda povinná vyvodiť personálnu zodpovednosť priamo na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví.

- Reklama -