SDKÚ-DS: Dôchodky porastú o posmešné 2 eurá, v 2. pileri sa úspory zhodnocujú niekoľkonásobne

0
Pavol Frešo (Autor: SITA)

„Po ohlásení vládnych pseudosociálnych balíčkov sa Slovensko vracia do reality. Budúcoročné zvýšenie dôchodkov o menej než 2 eurá je dôkazom, že štát už dnes nemá dostatok peňazí pre penzistov. Preto je jedinou cestou podpora sporenia na dôchodok a postupné oslabovanie úlohy Sociálnej poisťovne, ktorá na výplatu penzií bude mať z roka na rok menej finančných prostriedkov,“ povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Pred desiatimi rokmi sa na Slovensku odštartovala dôchodková reforma. Jej cieľom bolo, aby si ľudia zo svojich platov časť odvodov odkladali na súkromné účty v penzijných spoločnostiach. Keďže naša spoločnosť starne, postupne bude ubúdať počet ľudí, ktorí zo svojich odvodov do Sociálnej poisťovne financujú výplatu dnešných penzií.

Práve preto bola vláda nútená upraviť zákon o sociálnom poistení tak, aby Sociálna poisťovňa dokázala dnes vyplácať dôchodky. Už pri prijímaní zmien vo valorizácii dôchodkov rezort práce argumentoval, že zmena vzorca je nutná, aby sa zlepšila nádej na dlhodobú udržateľnosť penzijného systému. Ministerstvo Jána Richtera teda priznalo, že prvý pilier je z dlhodobého hľadiska neudržateľný.

„Zvyšovanie dôchodkov o tak malú sumu je ďalším argumentom, pre ktorý by sa ľudia mali spoliehať aj na vlastné penzijné úspory, ktoré si šetria v II. pilieri. Dôchodok z dvoch pilierov je na starobu predsa len istejší,“ uviedol šéf volebného štábu SDKÚ-DS Peter Húska.

- Reklama -