SaS: Správanie miestnych Rómov pri incidente v osade Zabijanec bolo neprípustné a neakceptovateľné

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Nemám najmenší problém pokarhať policajtov, ak niekedy pochybia, ale zároveň ani pochváliť ich a zastať sa ich, keď si to zaslúžia. V tomto konkrétnom prípade na východe Slovenska je to jednoznačne na mieste. Treba oceniť konanie tamojších poriadkových zložiek, ktorých podgurážení Rómovia obkľúčili a ohrozovali na živote. Policajti si zachovali chladnú hlavu, aj keď boli donútení privolať si pomoc a kvôli vlastnej bezpečnosti sa museli nakoniec stiahnuť. Situáciu zvládli.“ píše Galko a dodáva, že takéto správanie Rómov je absolútne neprípustné.

„Žiadame príslušné orgány o dôkladné vyšetrenie celého incidentu a rovnako tak žiadame aj adekvátne tresty pre páchateľov trestného činu. Vieme, že dokazovanie okolností nebude jednoduché, avšak chceme veriť, že sa to orgánom nakoniec podarí a páchatelia budú spravodlivo potrestaní,“ hovorí Galko.

Zároveň pripomína, že obyvatelia rómskych osád neustále nariekajú, že sú utláčaní majoritou, ale keď im prídu policajti na pomoc, lebo sa v podguráženom stave navzájom pobili, tak na nich bezhlavo zaútočia. „Takéto správanie treba jednoznačne odsúdiť. A potrestať.,“ dodal podpredseda SaS.

- Reklama -